Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Rukavice box vs. rukavice MMA - aký je rozdiel?

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

MMA rukavice







Rukavice box vs. rukavice MMA - aký je rozdiel?

Zásadný rozdiel medzi oboma typmi rukavíc je viditeľný už na prvý pohľad a vychádza z neho ono známe všeobecné, slangové rozdelenie na malé (MMA) a veľké (BOX, K1) rukavice .

Zatiaľ čo boxerské rukavice majú oválny tvar, kde je palec schovaný v priestore s ďalšími prstami, MMA rukavice majú otvory na každý prst zvlášť, pričom palec je voľný tak, aby bol umožnený úchop súpera. Polstrovaná výplň je u malých rukavíc iba v priestore kĺbov.







Rukavice na MMA (zmiešané bojové umenie)

Základným kritériom pre správny výber MMA rukavíc je úroveň zručností a prístup k tréningom každého zápasníka. Iné rozhodovanie čaká pokročilého bojovníka, či profesionála oproti čistému začiatočníkovi. V oboch prípadoch je však potrebné vziať do úvahy, či budete trénovať s omotávkami rúk (tzv. bandážami) a tiež to, že sa prakticky každá rukavica po čase mierne roztiahne .

Konkrétny výber je často veľmi subjektívnou záležitosťou. To čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať inému. Dnes už však existuje na trhu pomerne široké spektrum MMA rukavíc. Ich výber okrem iného závisí od spôsobu a tvrdosti tréningov.







MMA rukavice sa delia na kategórie:

  • MMA tréningové rukavice - Bag Gloves

  • MMA sparring rukavice - Sparring Gloves

  • MMA profi rukavice (zápasové)


Silnejúcim trendom najmä vo svete sú síce zápasy bez rukavíc, v tomto prípade je ale násobne väčšia hrozba vážneho zranenia s rizikom vážnych zdravotných následkov. V drvivej väčšine gymov nie je umožnené bez rukavíc ostro trénovať a tzv. spárovať (simulácia zápasu).

MMA rukavice tréningové

Bag Gloves - tento typ je primárne určený pri tréningoch s vrecom. Hlavnou prioritou týchto rukavíc je ochrániť svojho nositeľa pri náročných a tvrdých tréningoch s boxovacím vrecom. Rukavice majú vypolstrované časti pre kĺby a kosti článkov prstov. Sú menej flexibilné ako ostatné typy rukavíc na MMA. Na druhej strane však obsahujú širšiu podporu zápästia a čalúnenie, ktoré sa v nich nachádza je pevnejšie a hustejšie. Tento fakt je dôležitý, aby rukavice naďalej ostali malé, ale plnili svoju úlohu z hľadiska ochrany.

Niektoré z týchto rukavíc obsahujú držadlo nachádzajúce sa v oblasti dlane. Toto držadlo umožňuje lepšie zovretie dlane a pevnejší a silnejší úder päsťou. Ak plánujete trénovať s vrecom je veľmi dôležité zvoliť si tento typ MMA rukavíc.V opačnom prípade prídete skôr či neskôr k vážnemu zraneniu.


MMA sparring rukavice

Sparring Dloves - sparingové MMA rukavice (nazývané tiež bambule) sú vhodné pre všetkých začínajúcich MMA bojovníkov.Ich hlavnou funkciou je ochrániť vás i partnera, s ktorým trénujete. Tento typ rukavíc sa vyznačuje objemným polstrovaním na údrerovej ploche (na kĺboch), ktoré majú zabrániť vzniku zranení na oboch stranách.Vďaka tomu sa väčšina modelov blíži svojim vzhľadom klasickým rukaviciam na box. Tieto sparingové MMA rukavice sú však otvorené pre úchop pomocou prstov a líšia sa podľa toho, či je chránený palec alebo nie. Vypchávky môžu byť vytvorené pre každý prst individuálne a v tom prípade sa môžete stretnúť i s označením hybridné MMA rukavice.

Predtým ako sa pustíte do tréningu so svojim tréningovým partnerom, uistite sa, že obaja máte rukavice určené na tento typ zápasenia. Vyhnete sa tak nepríjemným zraneniam.


MMA profi rukavice (zápasové)

Profi rukavice - majú na prvý pohľad menej polstrovania, oveľa lepšie podmienky pre úchop a celkovo je v nich ruka oveľa pohyblivejšia. Sú to tie rukavice, ktoré poznáme zo zápasov zmiešaného bojovného umenia.V žiadnom prípade tento typ rukavíc nepoužívajte pri tréningu s vrecom a už vôbec nie pri tréningu s nič netušiacim partnerom.

Hmotnosť týchto rukavíc sa pohybuje v rozmedzí 113 až 170 g v závislosti od veľkosti ruky zápasníka.

Každá MMA organizácia má však vlastný model zápasových rukavíc a neexistuje tak jeden univerzálny typ, či značka. Hlavným poznávacím znamením rukavíc danej organizácie je spravidla množstvo polstrovania a ďalšie doplňujúce faktory ako je zapínanie, farba atď. Samotná výplň MMA rukavíc je buď penová, alebo gélová.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore