Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom matraca do detskej postieľky

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Matrace do detskej postieľky

Detský spánok je veľmi dôležitý a hrá nezastupiteľnú úlohu počas života dieťaťa. Čím je bábätko menšie, tým viac hodín denne prespí a to nielen v noci, ale aj cez deň. Počas spánku sa vyvíja a potrebuje čo najlepšie podmienky, aby bol jeho fyzický a mentálny vývoj v poriadku. Keďže dieťatko strávi veľa hodín v postieľke, venujeme jej výberu veľkú pozornosť. Ale nielen samotné postieľky sú dôležité pre kvalitný spánok – nemenej dôležité je vybrať vhodný matrac. Možno ste kúpili postieľku už s matracom, no niektoré pri kúpe matrac v základe nemajú. Nové matrace do postieľky sa odporúčajú aj vtedy, keď bábätko zdedilo postieľku po staršom súrodencovi a starý matrac je už preležaný.







Pravidlá pre výber matraca pre deti sú iné, než pre dospelých

Detský matrac musí predovšetkým poskytnúť primeranú podporu ako chrbtici, tak celému telu. Ak by sa chrbtica po dlhšiu dobu nachádzala v zlej polohe, mohlo by dôjsť k narušeniu jej správneho vývoja. Náprava následkov je potom dlhodobá a ovplyvní aj kvalitu života v dospelosti. Zvýšenú pozornosť pri výbere detského matraca pre bábätko venujte aj možnostiam čistenia a dostatočnému odvetrávaniu matraca. Matrace do detskej postielky majú obvykle nižšiu nosnosť a sú zložené z priedušných a dobre vetrateľných materiálov.



Pri výbere matraca do postieľky je potrebné si odpovedať na dôležité otázky:

  • Aké rozmery matraca potrebujem?

  • Akú hrúbku matraca zvolím?

  • Aká tvrdosť je vhodná pre matrace do postieľky?

  • Aký materiál matraca zvoliť?

  • Aký poťah vybrať?







Tvrdosť matracov

Správny kvalitný matrac je kľúčom k zdraviu vášho dieťaťa. Matrac pre novorodencov musí mať pevnú konštrukciu. Aj keď sa vám môže zdať príliš pevný matrac na prvý pohľad nepríjemný, pre bezpečnosť novorodenca je nevyhnutný pevný základ. Mäkké spiace povrchy totiž vytvárajú pre deti nebezpečenstvo udusenia a zvyšujú riziko vzniku skoliózy.


TIP : Zatiaľ čo dospelým sa odporúčajú tzv. anatomické zónové matrace, pre deti sú naopak nevhodné, pretože dieťa zóny nekopíruje a tie potom podopierajú nesprávne partie tela. Pre deti sú ideálne matrace bez zón a strednej tvrdosti (tvrdosť 2).







Priedušnosť matraca

Veľmi dôležitá je aj ideálna priedušnosť a správna cirkulácia matraca, ktorá zaistí stálosť prirodzenej telesnej teploty. Vaše dieťatko sa tak nebude prehrievať a ochráni pred zbytočným potením počas spánku. Cirkulácia vzduchu je dôležitá z mnohých dôvodov. Správne zaistené odvetrávanie matraca zamedzuje hromadeniu a spätnému vdychovaniu oxidu uhličitého. Väčšina moderných matracov už disponuje vzduchovými kanálikmi aj polstrovaním a to vďaka moderným a inovatívnym materiálom, na ktoré sa kladie vysoký dôraz.


TIP : Predchádzať syndrómu náhleho úmrtia umožňujú hyperpriedušné detské matrace, cez ktoré bude vaše dieťatko môcť dýchať, aj keď do matraca v spánku na brušku zaborí hlavičku.







Rozmery matraca

Základným aspektom správneho výberu matraca do detskej postieľky je jej veľkosť. Z dôvodu bezpečnosti musí do postieľky pevne zapadnúť a nikde nesmú vzniknúť medzery. Do priestoru medzi matracom a postieľkou by ste nemali byť schopní vsunúť ani dva prsty.


Hrúbka matraca

Matrac by nemal byť príliš nízky, ale ani vysoký. Matrac by mal mať takú hrúbku, aby sa neprehýbal. Ideálna výška sa udáva medzi 6-10 cm. U vyšších matracov je potrebné počítať s tým, že s nimi môžu horšie reagovať monitory dychu. Čím hrubší matrac, tým budú horšie odozvy, oneskorené snímanie a vyššie riziko planých poplachov.







Z akých materiálov sa vyrábajú

Pre správny spánok každé bábätko potrebuje pevný detský matrac, ktorý mu umožní ľahko a správne dýchať. Bábätko trávi v ľahu v podstate väčšinu dňa a je preto dôležité, aby ležalo na vhodnom povrchu.


  • Výbornou voľbou sú matrace z prírodných materiálov, neobsahujú také syntetické materiály, ktoré sú príčinou dýchacích ťažkostí, alergických reakcií alebo ochorenia kože.

  • PUR pena (molitan) – polyuretánová pena je najbežnejším materiálom detských matracov do postieľky. Vyznačuje sa však nízkou kvalitou, neodvádza vlhkosť, je mäkká a po krátkom čase sa začne deformovať. Podobným materiálom je aj HR pena, ktorá sa však vyrába modernejšou technológiou, kvalitatívne je o triedu vyššie. Tieto peny sa v matracoch kombinujú napríklad s kokosom. Ide o vzdušné materiály, sú pružné a majú dlhú životnosť.

  • HR pena (studená pena)- patrí k najlepším materiálom, vhodným pre všetky vekové kategórie detí. Má podobné vlastnosti ako pamäťová pena, dlhú životnosť, výborne odvádza teplo a vlhkosť. Má výborné ortopedické vlastnosti, je tvarovo stála a pritom pružná. Pri jej výrobe nie je používaná zdraviu škodlivá látka formaldehyd.

  • Latex – vyznačuje sa tvarovou stálosťou a elasticitou, dokážu sa výborne prispôsobiť váhe dieťatka. Sú odolné a priedušné. Prírodný latex patrí k prirodzene anibakteriálnym materiálom, je antialergický a hypoalergénny, zabraňuje šíreniu plesní, roztočov, baktérií a neabsorbuje prach. V dnešnej dobe sa strácajú z trhu aj preto, že ak sa kedysi používal 100 % prírodný latex, tak dnes je to z umelín, keďže 100 % prírodný latex je veľmi drahý materiál. Latex má vlastnosti ako pena, no jeho hlavnou nevýhodou je, že po čase sa začne droliť a dieťa ten prach a mikročastice z matraca vdychuje, čo je veľmi škodlivé.

  • Pamäťová pena- je dostatočne tvrdá, priedušná, telu poskytuje dokonalú oporu a chrbticu udržuje v správnej anatomickej polohe. Patrí k drahším, ale veľmi kvalitným matracom, vhodným sú však pre deti od 12 rokov.


  • Sójová pena -má vynikajúcu schopnosť vyrovnávať tlaky na povrchu matraca. Vďaka obsahu sójového oleja má matrac ešte lepšiu bodovú elasticitu.


  • Kokosová doska – je prírodný materiál, ktorý je veľmi vzdušný a do matracov sa používa na spevnenie lôžkovej plochy. Kokosové dosky sa kombinujú napríklad s PUR penou alebo HR penou. Tieto materiály majú antialergické a antibakteriálne vlastnosti. Dieťatko sa na matraci nebude prehrievať a poskytne mu ideálnu oporu pre detskú chrbticu. Kokosové dosky môžu mať latexovú impregnáciu. Vhodné sú pre malé deti trpiace na alergiu. Ak je kokos svetlej farby a vonia latexom, kvalita matraca bude vyššia. Ak vám jeho vôňa pripomína skôr slamu, kvalita je nižšia a môže dôjsť k jeho poškodeniu.


  • Matrace s pohánkou - patria medzi novinku pôsobia antistresovo, neprehrievajú sa a chránia pred preležaninami a kožnými ochoreniami. Navyše, ak už sa bábätko začne stavať na nožičky, vrchná vrstva z plodov pohánky mu pomáha pri správnom vývine nožičiek. Všitá pohánka prirodzeným obsahom látok predchádza rozvoju baktérii a roztočov na povrchu matraca aj detskej pokožky. Pohánkové matrace tak prispievajú k zdravému spánku a vyššej čistote detskej postieľky.







Poťahy na matrace

Matrac pre deti by mal byť vždy hygienicky čistý a kvalitný, čo dokážete zabezpečiť vďaka prateľnému poťahu. Poťah je hlavnou bariérou medzi matracom a jeho okolím, mal by zamedziť preniknutiu vlhkosti do jadra matraca.

Dajte pozor, aby bol poťah matraca prateľný aspoň na 60 ° C, najlepšie je možnosť prať poťah na vyváranie (95 ° C). Poťah tiež musí byť ľahko snímateľný a v ideálnom prípade dvojdielny, prešívaný klimatizačnou vrstvou dutého vlákna. Pravidelnou údržbou poťahu sa zbavíte roztočov a rôznych alergénov, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie detí.


TIP : Malé nehody v podobe vyliatia tekutín, či iné nehody počas spánku dokážu narobiť veľa starostí. Preto sú výbornou voľbou matracové chrániče, ľahko sa udržiavajú a nedovolia preniknúť tekutinám do matraca.


Chránič matraca

Praktická pomôcka, vďaka ktorej budete pri drobných nehodách čistiť matrac menej často. Používa sa ako medzivrstva medzi prestieradlom a matracom. Je odolný voči vlhkosti, antibakteriálny a hypoalergénny. Väčšina chráničov disponuje elastickými popruhmi na rohoch, ktorými sa ľahko zachytí o okraj matraca, aby sa pri pohybe nekrčil a nekĺzal. Taktiež sa dá ľahko vyzliecť a vyprať v práčke.






Bezpečnosť a certifikácia výrobku

Pri výbere toho správneho matraca sa zamerajte aj na jeho certifikáciu. Bábätká majú veľmi citlivú pokožku, a tak je vhodné kupovať iba matrace, ktoré sú certifikované, ortopedické a vyrobené zo zdravotne nezávadných a kvalitných materiálov. Z tohto dôvodu sú lepšie matrace s nelepenou konštrukciou, pri ktorých výrobe neboli použité žiadne lepidlá. Takéto matrace sú obvykle z monobloku, alebo sú z jednotlivých kusov spájané zámkovým spôsobom.


TIP : Práve certifikát vám zaručí, že matrac skutočne splní to, čo sľubuje. Ak môžete, uprednostnite certikovaný matrac pred necertifikovaným.







Čistenie matraca

Hygienické prostredie v postieľke je samozrejme veľmi dôležité. Každý mesiac ho otáčajte na druhú stranu. Každý deň pravidelne vetrajte ako posteľnú bielizeň, tak posteľ a miestnosť, v ktorej dieťa spí. Minimálne niekoľko hodín. Deti sa v spánku neprimerane potia a stávajú sa aj menšie “nehody”. Ak matrac schytá nejakú tú dávku tekutín, rýchlo ju odsajte suchými handrami, postavte k oknu a poriadne vyvetrajte. Ak to bude potrebné, matrac vyčistite parným vysávačom a octom. Vyhýbajte sa chemickým prípravkom.


Tipy pre zdravý spánok dieťatka

  1. V detskej izbe udržiavajte optimálnu teplotu cca 18 ° C. Dajte si tiež pozor na hluk a svetlo pri zaspávaní dieťaťa. Pamätajte, že bábätká sú viac citlivé, preto môžu negatívne reagovať aj na zvuky, ktoré vám prídu bežné.

  2. Dieťa v postieľke príliš neobliekajte. Zvoľte napríklad košieľku s dupačkami, nočnú kombinézu, spací vak či zavinovačku. Ako prikrývku používajte iba ľahkú deku, prípadne spací vak.

  3. Až do jedného roka dieťaťa neumiestňujte do postieľky vankúšiky.

  4. Pod prestieradlo nikdy nedávajte igelit, môže dôjsť k prehriatiu dieťaťa.


30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore