Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere mobilného telefónu

   17min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Mobilné telefóny

V prvom rade je potrebné ujasniť si, na čo telefón potrebujete a aké funkcie chcete využívať. Ak potrebujete využívať všetky funkcie smartfónu a plánujete na ňom pracovať, v tom prípade je lepšie investovať do drahšieho a spoľahlivého modelu. Vlajkové lode sú určené presne pre ľudí, ktorí potrebujú plynulý chod smartfónu, ktorý dokáže nahradiť v určitých veciach aj počítač.

Na druhej strane, ak chcete s telefónom len volať, prípadne posielať správy a využívať obľúbené aplikácie sociálnych sietí, bude vám stačiť aj lacnejší mobil. Je dôležité tiež zvážiť parametre ako pamäť telefónu, fotoaparát, výdrž batérie alebo napríklad čítačka odtlačku prsta. Keď budete vedieť, čo od svojho nového telefónu očakávate, oveľa ľahšie sa vám bude vyberať z desiatok rôznych značiek a modelov.


Na čo sa zamerať pri kúpe








Výber podľa využitia

Mobilných telefónov je nepreberné množstvo, a každý sa môže menej alebo viac hodiť každému z nás. Vďaka tomu si však môže každý lepšie vybrať, ktorý mu bude najlepšie vyhovovať a spĺňať jeho nároky a očakávania.


Klasické tlačidlové mobilné telefóny

Určené nenáročným používateľom, ktorí potrebujú len telefonovať či písať SMS. Jednoduchá obsluha cez tlačidlové klávesy, sú vybavené základnými funkciami. Zvyčajne nemajú fotoaparát, alebo ak, tak len zadný s veľmi malým rozlíšením. Na jedno nabitie vydržia dlhšie ako smartfóny. Takéto telefóny budú vyhovovať predovšetkým tým, ktorí nepotrebujú byť pripojení k internetu a stačí im tak len možnosť volať a posielať správy.


Základné (low-end) smartfóny

Vhodné pre ľudí, ktorí prechádzajú z tlačítkového na dotykový telefón. Nepodporujú toľko aplikácií ako vyššie triedy smartfónov. Nechýbajú im však žiadne základné funkcie chytrých telefónov, ako je Wi-Fi , Bluetooth , možnosť sťahovania aplikácií a hier, alebo fotenie či natáčanie videí. Displej tu nájdete základný s menším rozlíšením , menej výkonný procesor , menší vnútornú i operačnú pamäť , základný fotoaparát (2 – 5 Mpx) a sú vyrobené z lacnejších materiálov.. Výborná voľba pre tých, ktorí sa chcú oboznámiť s funkciami smartfónu.


Stredná trieda (mid range)

Túto skupinu tvorí veľká väčšina smartfónov , zdravý kompromis medzi cenou a výkonom . Nájdete u týchto telefónov dostatočný výkon na každodenné používanie aj multitasking, kvalitný predný aj zadný fotoaparát pre dostatočne kvalitné fotografie alebo napríklad Full HD video , dostatok pamäte pre multimédiá, aplikácie a nenáročné hry, a v neposlednom rade kvalitnejší displej s lepším rozlíšením . Počítať môžete aj s plnohodnotnou navigáciou .


Pre náročných (high-end)

Smartfóny, ktoré disponujú množstvom aplikácií, prípadne umožňujú sťahovanie a ich inštaláciu. Očakávať môžete skvelý displej , sýte farby a veľké pozorovacie uhly. Perfektný zadný fotoaparát so stabilizáciou obrazu a množstvom nastavení, ako aj kvalitné predné pre videohovory. Výkonný procesor s dostatočne veľkou operačnou pamäťou pre náročné aplikácie a hry. Dôraz je kladený aj na bezpečnosť a pohodlné používanie. Nájdete tak u nich často čítačku odtlačkov prstov , množstvo senzorov uľahčujúcich používanie, bezdrôtové nabíjanie a funkcie, alebo napríklad zvýšenú odolnosť proti prachu a vode. Niektoré podporujú i elektronické pero, s ktorým sa dobre robia poznámky či náčrty.


Mobil pre seniorov

Mobily so základnými funkciami, navrhnuté požiadavkám seniorov. Vyznačujú sa veľkými prehľadnými tlačidlami a dostatočne kontrastným a dobre čitateľným displejom ako aj jednoduchou manipuláciou. Výhodou je voľba väčšej veľkosti písma, veľké tlačidlá, hlasné zvonenie, vytáčanie konkrétnych kontaktov rýchlou voľbou. Disponujú aj špeciálnym SOS tlačidlom, jeho stlačením sa vytočí dopredu nastavený kontakt napr. na tiesňovú linku.


Odolné mobily

Určené pre prácu v sťažených podmienkach – či už teplotných alebo pracovných. Sú nárazuvzdornejšie ako väčšina iných smartfónov, bývajú vodotesné i prachu odolné. Hodia sa na stavby, do hôr alebo na outdoorové aktivity. Tieto outdoorové telefóny sú značené certifikáciou zvýšenej odolnosti IP (Ingress Protection) alebo extrémnej odolnosti MIL-STD 810G. Očakávať, teda podľa označenia, môžete odolnosť voči prachu, vode alebo nárazu či pádu . Ďalej môžu niektoré odolávať v extrémnych teplotných podmienkach. Pri výbere sa zamerajte aj na rozšírené funkcie, ako napríklad integrovaná svietidlo, možnosť ovládania v rukaviciach a pod. Nevýhodou je ich vyššia hmotnosť, robustná konštrukcia a často aj nižší výkon v porovnaní s bežnými smartfónmi.


Mobily s ohybným displejom

Najnovší typ smartfónu, ktorý umožňuje pracovať efektívnejšie a obsahuje až 2 obrazovky. Telefón možno rozložiť do režimu tabletu s veľkou zobrazovacou plochou a zložiť do režimu telefónu. Rozloží sa naozaj do hladkej plochy s dokonalým zobrazením. Umožňujerozšírenie funkcií a pracovného nasadenia na novú úroveň. Cenová úroveň skladacích smartfónov je veľmi vysoká ale vzhľadom k vlastnostiam je to primerané.


Kombinované telefóny

Na trhu nie sú veľmi rozšírené, kombinujú klasickú tlačidlovú klávesnicu a dotykový displej. Výhodou je pohodlné ovládanie tlačidlami ak máte rukavice alebo mokrý displej. Nevýhodou sú častokrát väčšie rozmery telefónu vďaka kombinovanému spôsobu ovládania.


Phablety

Smartfóny s uhlopriečkou displeja nad 5,5“, ktoré spájajú vlastnosti tabletu a mobilu, pričom si berú z nich to najlepšie. Ide o výkonné mobily s veľkým displejom, na ktorom môžete pozerať filmy a hrať mobilné hry vo vysokej kvalite.

12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore