Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom záhradného vysávača a fukára na lístie

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Záhradné vysávače a fukáre na lístie

Pri výbere vysávača na lístie by ste mali v prvom rade zvážiť, kde ho plánujete používať. Ak sa jedná o menšie plochy, určite vám postačí aj model z lacnejšej cenovej kategórie. Stačí vám fukár, ktorý vyčistí cestičky od lístia alebo terasu od prašanu, prípadne prefúkne odkvapy? Alebo chcete mať vysávač s vakom, ktorý nadrví a nazbiera vysávané lístie, ktoré potom dáte do kompostu? Okrem toho, najčastejšie miesto a účel používania vysávača na lístie vám dozaista prezradí, pre aký typ by ste sa mali rozhodnúť.






Typy záhradných vysávačov lístia

Elektrické vysávače lístia

  • sú skvelým variantom pre stredne veľké záhrady

  • majú solídny výkon, sú ľahké a takisto majú jednoduchú obsluhu aj údržbu

  • ich fungovanie je limitované prítomnosťou elektrickej energie a taktiež aj dĺžkou kábla


Benzínové vysávače lístia

  • sú určené pre veľké plochy a prácu trvajúcu niekoľko hodín

  • ponúkajú vysoký výkon a veľkú rýchlosť prúdenia vzduchu

  • spaľovací motor je však hlučný, z výfuku vypúšťa splodiny a jeho obsluha si vyžaduje určitú technickú zdatnosť

  • nevýhodou je vyššia hmotnosť a cena


Akumulátorové vysávače lístia

  • sú určené predovšetkým na menšie plochy

  • kombinujú niektoré výhody benzínových a elektrických vysávačov

  • výkon je možné regulovať v značnom rozsahu, čím je daný aj veľký rozptyl prevádzkového času, približne od 10 minút do 1 hodiny.

  • výhodou je tichá prevádzka a nízka hmotnosť

  • vyžadujú minimálnu údržbu

  • nevýhodou je nutnosť pravidelného dobíjania






Mám vybrať vysávač, fúkač alebo kombináciu?

Položte si otázku, čo od samotného vysávača očakávate. Budete ho používať výhradne na vysávanie lístia, alebo zíde sa vám aj funkcia fúkania, či dokonca drvenia?

Vysávače iba s funkciou vysávania- slúžia výlučne na vysávanie lístia, konárikov a iných nečistôt, ktoré ale nedokážu nafúkať na kôpku ani rozdrviť. Sú vhodné teda skôr do menších záhrad na jesenné, alebo občasné upratovanie popadaného lístia a smetí.


Vysávače na fúkanie tzv. fukáre- patria do kategórie jednoduchších a ľahších vysávačov bez zberného vreca, keďže nedisponujú funkciou vysávania. Prostredníctvom vyfukovania vzduchu zhromažďujú lístie na jedno miesto. Sú ideálne na údržbu rohov, na odfúknutie drobných nečistôt z chodníka, či dlažby.


Vysávače na lístie s funkciou vysávača, fukára, drviča -označujú sa aj ako vysávače na lístie 2v1, alebo 3v1 v závislosti od toho, či poskytujú iba fúkanie a vysávanie, alebo aj drvenie. Vzhľadom na vyššiu cenu sa hodia predovšetkým do väčších záhrad s množstvom stromov, kríkov a tují. Ich veľkou výhodou je, že odpad nielen povysávajú, ale aj podrvia. Predídete tak rýchlemu zaplneniu nielen zberného vaku, ale aj kompostéra.






Príkon vysávača

Elektrický vysávač s výkonom min. 2500W , s ktorým nebudete mať problém povysávať mokré či prilepené lístie. U benzínových vysávačov na lístie je výkon nižší v rozmedzí od 700 až po 950W.






Sací výkon a rýchlosť prietoku vzduchu

Výkon vysávačov lístia sa líši a súvisí s ním aj maximálna rýchlosť prietoku vzduchu počas vysávania. Tieto parametre rozhodujú o tom, s akým lístím si vysávač poradí. Modely s nižším výkonom stačia iba na suché lístie. V prípade, že sa nechcete nechať pri práci obmedzovať a plánujete vysávať aj mokré lístie investujte do vysávača lístia s vyšším výkonom.

TIP : Pre bežné používanie na malú a stredne veľkú záhradku postačí vysávač lístia s prúdením vzduchu okolo 250 km/h.





Objem zberného koša alebo vrecka

Zberné vrecká záhradných vysávačov sa značne líšia. Vo všeobecnosti platí, že na vysávanie menšej záhrady, alebo zámkovej dlažby postačí zberný kôš s objemom 40 litrov, v prípade väčšej záhrady či ovocného sadu sa doporučuje zberné vrecko s objemom minimálne 70 litrov.

Vrecko by malo byť vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý sa po pár použitiach nepretrhne. Uzatváranie vreciek rieši obyčajne zips, ktorý by sa mal dať, pre jednoduché vyprázdnenie vrecka, roztvoriť po celom jeho priemere. Iba takto ho jednoducho vysypete tam, kde práve potrebujete.






Čoho sa pri používaní vysávača vyvarovať?

Pri používaní vysávača na lístie v režime fukára je nutné zaistiť, aby sa v blízkosti nenachádzali žiadne osoby ani zvieratá. Rýchlosť vzduchu pri ústí hubice môže presahovať aj 300 km/hod. Prúd vzduchu tak dokáže kameň ukrytý v tráve vymrštiť podobne ako silný prak. Pri práci preto používajte ochranné prostriedky ako dlhé nohavice a predovšetkým kvalitné ochranné okuliare, ktoré vám môžu ochrániť zrak. Pri motorových strojoch tiež odporúčame aj chrániče sluchu. Snažte sa vysávaču zabrániť, aby nasal čokoľvek iné ako lístie. Kamienok, tvrdý orech a podobné predmety zatupia a poškodia drviace nože a môžu zničiť turbínu.

Najčastejšie podceňovanou situáciou je vysávanie mokrého lístia. Mokré lístie nevysaje dobre ani najvýkonnejší vysávač. Prúd vzduchu zlepené listy nemôže efektívne odlepiť, nasať ani odfúknuť. Mokré a navyše podrvené lístie rýchlo zalepí turbínu, čím sa znižuje výkon vysávača a po chvíli vysávač vôbec nenasáva. Lístie preto vysávajte iba keď je suché.






Údržba záhradného vysávača

Pri akumulátorových a elektrických vysávačoch je najdôležitejšie udržiavať v čistote vnútro hubice, priestor turbíny aj samotnú turbínu. Podceňovať sa nesmie ani čistota vaku. Ak je vak zanesený, vzduch z neho nemôže stenami unikať a vysávač rýchlo stráca výkon.


To isté platí aj pre vysávače so spaľovacími motormi, kde je naviac potrebné venovať starostlivosť aj motoru samotnému. Pravidelná kontrola, čistenie alebo výmena vzduchového filtra je pri vysávači na lístie samozrejmosťou. Pravidelne je tiež potrebné kontrolovať a meniť zapaľovaciu sviečku, pri štvortaktných motoroch aj meniť olej v motore. U všetkých strojov potom všeobecne platí, že sa musia udržiavať čisté a všetky ventilačné mriežky na krytoch musia byť priechodné, aby nedochádzalo k prehrievaniu motora.


Pri fukároch kombinovaných s vysávačom je potrebné kontrolovať, či sa nezanášajú vzduchové otvory vrtule, ktorá nesie nože. Podtlak vysáva lístie priamo na rotujúce nože, ktoré ho rozsekajú a rozptýli cez vzduchové otvory vrtule do vreca. Ak sa tieto otvory zanesú, zlyháva ventilácie a motor sa môže prehriať. Preto je potrebné priebežne kontrolovať stav ventilátora a v prípade potreby ho vyčistiť.

08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore