Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšiu domácu pekáreň

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Domáce pekárne


Novým módnym trendom súčasnosti je pečenie domáceho chleba. Práve pre tých z nás je tu domáca pekáreň. Stačí do nej len nasypať suroviny a všetku ostatnú prácu už urobí za nás. Suroviny premieša, umiesi cesto a nechá ho vykysnúť. Potom cesto upečie a my si môžeme takmer bez práce pochutnať na čerstvom domácom chlebe, u ktorého na rozdiel od toho z obchodu vieme, z akých surovín je upečený.Niektoré pekárne majú viac funkcií, ako napríklad len na pečenie chleba, iné zase majú funkcií menej, ale dajú sa v nich pripraviť aj džemy, pečivo z kypriaceho prášku, pizza a pod.






Kapacita formy na pečenie

Je jedným zo zásadných parametrov výberu pekárne. Mali by ste sa riadiť počtom členov v domácnosti a tiež účelom, na aký budete pekáreň využívať, či v nej plánujete pripravovať len domáci chlieb, alebo prípadne využívať aj jej ďalšie funkcie. Pokiaľ by ste v domácej pekárni chceli napríklad zavárať a pripravovať domácu marmeládu, je potrebné zvoliť vhodný objem nádoby. Na trhu nájdete výrobky, ktoré upečú bochníky s hmotnosťou 500 – 1800 g.

Jednotlivec/pár - postačujúca bude pekáreň s malou kapacitou 500 - 600 g.


Trojčlenná rodina - ani tu nie sú nároky na kapacitu príliš veľké, postačujúca bude 800 - 900 g.


Viacčlenná rodina - mali by ste vyberať pekáreň, ktorá upečie chlieb s hmotnosťou aspoň 1200 g-


TIP : Väčšina pekární umožňuje nastaviť veľkosť bochníka a v objemnejšej nádobe na pečenie tak môžete upiecť aj menší chlieb. Niektoré pekárne umožňujú vymeniť nádobu na pečenie za inú, alebo predeliť na dve časti. A tak aj vo veľkej pekárni môžete namiesto jedného väčšieho bochníka upiecť dva menšie (napríklad rôzne ochutené).







Rozmery a umiestnenie domácej pekárne

Pri umiestnení pekárne v kuchyni treba prihliadať na fakt, že pekáreň zaberie dosť veľa miesta. Dôležité je, aby sa pre ňu vyhradil dostatočný priestor aj na výšku, aby sa dalo horné veko pohodlne otvoriť. Rozmery sa pohybujú okolo 30 – 40 cm a váha okolo 5 – 8 kg.






Materiál vnútornej nádoby (formy na pečenie)

Základom domácej pekárne je jej vnútorná nádoba - forma na pečenie. Od nej sa odvíja tvar a veľkosť bochníka a tiež to, ako ľahko sa vám chlieb bude z formy vyklápať a aká jednoduchá bude údržba pekárne.


Teflónová povrchová úprava - patrí k najpoužívanejším, je nenáročná na údržbu. Výhodou je jej nepriľnavosť, cesto sa nepripeká a upečený chlieb ľahko vyklopíte. Nevýhodou je náchylnosť na poškodenie a pomerne jednoduché poškriabanie povrchu, forma potom stráca svoje nepriľnavé vlastnosti. Poškriabanie môžu spôsobiť aj semienka prisypané do cesta.

Keramická povrchová úprava zaručuje vyššiu odolnosť voči poškriabaniu. Rovnako ako je to pri teflóne, ani v prípade keramiky nie je celá nádoba z tohto materiálu. Väčšinou je zo zliatiny a keramická vrstva sa nastrieka do jej vnútornej časti. Ponúka vysokú odolnosť voči vysokým teplotám aj voči poškriabaniu, navyše je nepriľnavá. Je však svojou štruktúrou krehká, a tak pri vyklápaní chleba ale musíte dávať pozor, aby vám napríklad nárazom nepraskla.

Nerezová forma nie je na rozdiel od predchádzajúcich dvoch úplne nepriľnavá. Používa sa iba v pekárňach s nastaviteľnou teplotou, inak hrozí riziko pripálenia cesta a chlieb sa horšie vyklápa von. Výhodou je odolnosť voči poškriabaniu a veľmi dlhá životnosť.







Počet hnetacích hákov

Domáce pekárne majú jeden alebo dva hnetacie háky. Počet hákov úzko súvisí s veľkosťou bochníka, ktoré dokáže pekáreň upiecť. Rozdiel medzi nimi nie je zásadný, ale doporučujú sa skôr modely s dvoma hnetacími hákmi. Tie využijete aj na samostatné miesenie cesta napr. pri výrobe múčnikov. Lepšie spracujú cesto a upečú väčší bochník do tvaru kvádra, ktorý sa svojim tvarom ponáša na bežný z obchodu. Pekárne s jedným hnetacím hákom spracujú menší objem cesta a bochník pečú skôr vyšší v tvare kocky.


TIP : Háky na hnetenie cesta sa väčšinou zapečú do chleba a potom ich treba po upečení vybrať, čím môžete povrch chlebíka narušiť. Pekárne so sklopnými hákmi na hnetenie sa pred pečením automaticky sklopia a v bochníku tak nezostanú diery. Na druhú stranu ich čistenie nie je tak jednoduché ako pri pevných hnetacích hákoch.







Príkon a spotreba energie

V prípade domácich pekární sú údaje o spotrebe či príkone trochu skreslené. Prístroj totiž nepracuje celý čas na plný výkon. Napríklad počas kysnutia spotrebuje len minimum energie. Od nasypania múky až po vybratie chleba pritom pekáreň spotrebuje asi 0,4 kWh. Celková spotreba je nižšia ako pri pečení v elektrickej rúre.


TIP : Príkon domácej pekárne voľte v rozpätí 700 až 1000 W. Platí, že čím väčší je výkon pekárne, tým rýchlejšie sa chlieb upečie.







Hlučnosť

Prihliadať na hladinu hlučnosti je dobré, pokiaľ plánujete spustiť proces pečenia v noci. Interval sa pohybuje na znesiteľnej úrovni od 50 - 60 dB.







Funkcie a programy domácej pekárne

Medzi funkciami dominujú programy na pečenie chleba. K dispozícii môžete mať programy, pomocou ktorých pripravíte základný chlieb použitím ľubovoľných surovín alebo chlebových zmesí.


  • Nastavenie teploty - pekáreň by mala obsahovať viacero možností nastavenia teploty, ktoré umožnia nastaviť teplotu v rozmedzí 50 - 230°C.

  • Odložený štart (časovač) - je základnou výbavou pekárne, zvolíte čas pečenia na hodinu, ktorá vám najviac vyhovuje. Je však dôležité, aby ingrediencie, ktoré sa podieľajú na kysnutí pečiva, boli v oddelenej časti a celý proces kysnutia nezačal skôr ako je potrebné.

  • Automatické udržovanie teploty - bez rizika pripálenia udržiava chlieb alebo pečivo príjemne teplé napr. aj hodinu po dopečení.

  • Automatické prisýpanie surovín - býva umiestnené vo veku pekárne. Nastavíte v akom poradí sa budú jednotlivé ingrediencie pridávať do cesta v priebehu prípravy.

  • Individuálny (vlastný) program - umožňuje nastaviť všetky parametre ručne a nespoliehať sa tak len na programy nastavené výrobcom. Tým máte omnoho viac možností, na čo pekáreň využiť.

  • Nastavenie prepečenia kôrky - najčastejšie s 3 stupňami zvolíte ako chrumkavú si kôrku si želáte. Počítajte ale s tým, že ide skôr o vrchnú stranu chleba, na bočných stranách sa totiž cesto počas pečenia dotýka stien pekárne, takže budú zaručene svetlejšie.

  • Samostatné pečenie - umožní upiecť napr. kura, mäso, ryby alebo aj korpus na tortu.

  • Džemy a lekváre - pekáreň ich za vás mieša a uvarí, stačí ich potom len preliať do pohárov. Program môžete využiť aj pri zaváraní alebo výrobe jogurtov.






Ako sa pečie chlieb v domácej pekárni

Chlieb sa dá pripraviť dvoma spôsobmi. Cesto si môžete pripraviť podľa vlastného receptu alebo si kúpiť rovno hotovú zmes na prípravu v prášku. Vašou jedinou úlohou je zadať správny pomer ingrediencií do formy na pečenie. Pekáreň sama vymiesi cesto, nechá ho i vykysnúť a napokon ho upečie. V prvom rade určite vyberajte len kvalitné suroviny. Ideálne je pracovať s vlastnou zmesou, ktorú si postupne vyladíte k dokonalosti. Kúpte si kvalitnú múku, vďaka ktorej bude cesto pružnejšie a nadýchanejšie. Ideálna je priamo chlebová múka, určená na domáce recepty na chlieb a čerstvé droždie. Domáca pekáreň môže byť veľkou výhodou pre ľudí, ktorý majú bezlepkovú diétu. Niektoré majú totiž špeciálne programy na pečenie bezlepkového alebo celozrnného chleba.

Dodržujte poradie a najskôr dovnútra vlejte tekuté suroviny, až potom múku a ďalšie suché ingrediencie. Hnetacie háky by inak nezvládli dôkladne premiešať múku z úplného dna nádoby.


TIP : Ak používate funkciu odloženého štartu, pridajte kvasnice až úplne nakoniec. Kvasnice totiž nesmú prísť do kontaktu s tekutými prísadami, inak by sa predčasne aktivovali.







Najčastejšie chyby pri pečení chleba

Zle nastavená teplota alebo program - chlieb je nedopečený, alebo je naopak kôrka pripálená, tvrdá a stred ešte surový. Vždy pred zapnutím pekárne skontrolujte správne nastavenie.

Nedodržanie maximálneho objemu nádoby na úkor zhoršenej kvality chleba.

Zlá príprava cesta máva za následok zlé vymiesenie cesta, alebo je príliš vlhké ak je v ňom veľa droždia. Nemalo by sa stávať, aby sa chlieb prepadával.

Medzi časté chyby patria tiež zle namiešané zmesi.







Bezpečnosť pri používaní domácej pekárne

Pri pečení sa odporúča postaviť pekáreň na stabilné a bezpečné miesto, nakoľko fáza pečenia má poriadne vysoké teploty. Pekáreň by mala signalizovať prehriatie a nemalo by teda dochádzať k prehnanému zahrievaniu plášťa – to býva problém predovšetkým pri nerezových pekárňach. Pri plastových pekárňach sa zase nesmie stať, že by došlo k taveniu plášťa.

Výhodou je, ak vás pekáreň upozorní na niektoré problémy a aktuálne poruchy, ktoré je potrebné vyriešiť. Prístroj by vám nemal dovoliť zapnutie pečúceho cyklu, ak niečo nie je v poriadku. Tým, že pracuje s vysokou teplotou, mohlo by pri použití pokazeného prístroja dôjsť až k vznieteniu.

V súčasnej dobe je veľa modelov vybavených funkciou automatického vypnutia a protišmykovými nožičkami (predsa len aj samotná pekáreň niečo váži). Pozor si dajte len vtedy, keď budete vyťahovať ešte teplý chleba s formou, tá býva naozaj horúca.








Tipy na záver

Najprv bude dobré, keď si sadnete a zamyslíte sa, pre koľko ľudí chcete chlieb piecť a čo od pekárne čakáte (len pečenie chleba, alebo aj niečo iné, napríklad prípravu džemov alebo jogurtov?). Potom sa môžete pustiť do výberu. Celkom zásadné je pre vás, čo pekáreň ponúka, a aká je jej kapacita. To rozhoduje o konečnom využití. Skontrolujte si, či vám vybraná domáca pekáreň postačí, a či pokryje vaše potreby. Následne sa môžete zamerať na ďalšie parametre, z tých dôležitejších spomíname materiál nádoby na pečenie (my by sme ich podľa kvality zoradili v poradí keramika – teflón – nerez) a bezpečnosť. Pekáreň pracuje s veľkým teplom, a to je treba sledovať. Obdobne sú z hľadiska bezpečnosti výhodou protišmykové nožičky.


Zaujímavý je pre vás údaj o počte miesičov. Jeden stačí, ale dva sú výhodou, cesto sa lepšie a rýchlejšie pripraví. Z hľadiska prevádzky je dôležitý dobrý výkon, prijateľná spotreba, ľahké ovládanie a čo najmenšia hlučnosť, aby vás prístroj za chodu nerušil. Z hľadiska funkcií musíme zmieniť časovač/odložený štart (ideálne aspoň o 12 hodín), pamäťovú funkciu či nastavenie prepečenosti a veľkosti chleba. Na záver už zostáva zhodnotiť len veľkosť a hmotnosť pekárne (aby sa vám s ňou dobre manipulovalo, a aby ste mali priestor na jej skladovanie), a ak vám na ňom záleží, tak aj dizajn.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore