Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Kiteboarding, čo budete potrebovať

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Kiteboarding


Kiteboarding je jedným z mnohých používaných pojmov, ako sú kitesurfing, kiting, skysurfing, kiteboating a pod. Všetky tieto pojmy vyjadrujú činnosť, pri ktorej sa používajú sily ťažného riaditeľného draka poháňaného vetrom tzv. kitu (z angl. slova kite – drak). Pričom riaditeľnosť draka je nevyhnutná, pretože práve ona zaručuje vyvinutie potrebného ťahu na pohyb kitera. Ako už uvedené názvy napovedajú, dá sa kite – drak – použiť na ťahanie na vodnej hladine na doske (tzv. kiteboarde), plaváku, vodných lyžiach, wakeboarde, člne, nafukovacom kruhu alebo len na ťahanie tela kitera po vodnej hladine.






Kiteboarding (Kitesurfing)

Kiting alebo kitesurfing je jeden z najmladších a zároveň najdynamickejšie sa rozvíjajúcich adrenalínových športov súčasnosti. Na kiting sa používa vlečný drak – kite. Jazdec sa pohybuje vďaka kitu, ktorý je poháňaný vďaka vetru. Kiting sa dá prevádzkovať pri veternom rozsahu 3 – 20 m/s. Drak, teda vlastne kite, má tvár leteckého krídla. Je dostupný v rozmeroch od 4 – 16m2 od rôznych výrobcov.







Landkiting

Dá sa tiež jazdiť po lúke alebo po pláži, prípadne po inej aspoň trošku rovnejšej ploche na mountainboarde (landkite) alebo buggy (buggykite).

Ale existujú aj ďalšie možnosti, napríklad k mountainboardu je možné kúpiť špeciálne nože, ktorými sa nahradia kolieska. Je tiež možné sa nechať ťahať malým drakom na longboarde, prípadne môžete skúsiť kombináciu draka a trávnych lyží. Možností je veľa.







Snowkiting

Jazdec pri snowkitingu používa lyže alebo snowboard. Podľa štýlu sa snowkiting delí na freeride alebo freestyle. Freeride snowkiting je voľná jazdca, kde jazdec prechádza z kopca na kopec v 30 centimetrovom prašane je proste pocit na neopísanie. Freeriding nie je nijak extrémne náročný na fyzickú kondíciu a preto sa hodí pre všetky vekové kategórie. Freestylu sa rozumejú všetky skoky a triky, ktoré môžete vďaka kitu spraviť. Naučiť sa vysoko skákať a kontrolovať skákať ale vyžaduje pomerne veľa úsilia, výsledky sa nedostavia hneď. Jazdec pri dobrých veterných podmienkach a dobrom teréne môže dosahovať rýchlosť jazdy až do 70 km/h.


Kedy sa dá kitting prevádzkovať?

Kiting sa dá v našich podmienkach prevádzkovať po celý rok.


Čo budem na kiting potrebovať?

Nafukovací kite - na kiteboarding sú viac-menej jednoznačne určené nafukovacie kity, teda vlastne kite, ktorý sa pred jazdou nafúka, drží si svoj tvar a tak sa pri páde na do vody neutopí.


Komorový kite- k landkitingu a snowkitingu sú viac odporúčané komorové kity, sú odolnejšie pri pádoch na tvrdú zem. Technológia komorových kitov je prevzatá z paraglidingu. Komorové kity môžu byť s uzavretou alebo s otvorenou komorou.



ZDROJ www.surfclub.sk

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore