Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať pultovú mrazničku s horným otváraním?

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Pultové / truhlicové mrazničky s horným otváraním



Mrazničky tohto typu vyžadujú viac priestoru a umiestňujú sa skôr do menej využívaných priestorov, kde svojimi rozmermi nebudú prekážať. Možno ich umiestniť do komory, špajze či pivnice. Často sa používajú aj ako dodatočné mrazničky na dlhodobejšie uskladnenie potravín. Tento typ mrazničiek sa otvára zhora a nevýhodou je horší prístup najmä na dno a obzvlášť ak sú zaplnené. Z tohto dôvodu tento typ neodporúčame seniorom a ľuďom menšieho vzrastu. Neposkytujú dokonalý prehľad - vnútorný priestor mrazničky je bez zásuviek vybavený väčšinou drôtenými košmi.

Sektory v truhlicových mrazničkách poskytujú dostatok úložného priestoru aj na veľké kusy rýb, mäsa a ďalších potravín. Dajte si pozor na ich hlučnosť, mraziaci výkon, výkon mrazenia, akumulačnú dobu a energetickú triedu.

Disponuje vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami, vďaka ktorým spotrebuje menej energie a udrží zmrazené potraviny dlhšiu dobu aj v prípade výpadku elektrického prúdu. Zvyčajne mávajú i kolieska, čiže sa s nimi dá ľahko manipulovať.


Výhody a nevýhody pultových mrazničiek









Objem mrazničky

Varianty sú v tomto smere rôznorodé. Ak sa pozrieme na to, ako môže vyzerať malá pultová mraznička, tak hovoríme o objeme okolo 100 litrov. Ide o variant pre nenáročných, do menších priestorov. Úplným opakom môžu byť tie riešenia, ktorým je veľká mraznička. Tu nemusia byť nič výnimočné to, že je ponúkaný objem až 400 litrov.

S vnútorným objemom súvisí aj rozdelenie priestoru. Nemusí byť žiadne, rovnako ako môže byť rozdelený na 2, 3, ale aj 4 časti. To následne môže uľahčiť triedenie potravín. Rozdelenie je najčastejšie realizované pomocou drôtených košov, ktoré môžu byť vyberateľné.







Mraziaci výkon

Pultová mraznička môže mať rôzne typy výkonu. Tie sú uvádzané v prepočte na praktickej parametre. A to s koľkými kilogramami potravín si mraziaci box počas 24 hodín poradia a bez problémov ich zmrazí. Najmenší varianty majú výkon okolo 5 – 10 kg / 24 hodín. Sú ale aj také, u ktorých nie je problém rozmedzí 30 – 40 kg / 24 hodín. Medzi štandard patrí výkony okolo dvadsať kíl.







Mraziaci výkon a triedy mrazenia

Mraziaci výkon udáva, koľko kilogramov potravín dokáže mraznička zmraziť na teplotu -16 °C počas jedného dňa. Čím je vyššia, tým rýchlejšie potraviny zamrazí. U zásuvkových mrazničiek napr. 10 kg/deň a u najvýkonnejších truhlicových až 40 kg/deň.

S mraziacim výkonom úzko súvisí aj trieda mrazenia. Udáva sa označením *. Podľa počtu hviezdičiek zistíte, na akú teplotu budú potraviny zmrazené. Čím vyšší počet hviezdičiek, tým je vyššia spotreba a hlučnosť spotrebiča.


Trieda

Mraziaca teplota

Dĺžka skladovania

*

- 6 °C

niekoľko dní

**

-12 °C

niekoľko týždňov

-18 °C

niekoľko mesiacov

*

menej ako -18 °C

dlhodobo



TIP : Pri skladovaní potravín na dlhšiu dobu ako niekoľko mesiacov musíte počítať s tým, že po roku začínajú strácať svoju prirodzenú chuť.







Akumulačná doba

Môže sa stať, že na dlhší čas vypadne elektrina, alebo dôjde k tomu, že sa truhlicová mraznička pokazí. Akumulačná doba hovorí, ako dlho vydržia potraviny zmrazené. Rolu tu hrá hlavne kvalita konštrukcie a izolácie. Jednoduchšie riešenie ponúknu dobu okolo 10 – 15 hodín, u tých najlepších je možné hovoriť aj o dobe, ktorou je až 60 – 70 hodín, bez prísunu elektrickej energie alebo vo vypnutom stave.






Spotreba energie

Tá sa odvíja od veľkosti mrazničky a teda od jej vnútorného objemu. Čím je väčší, tým logicky spotrebuje viac. Zároveň je spotreba prepočítavaná na energetickú náročnosť, s ohľadom na parametre mrazničky. Najlepšie je vyberať pultové mrazničky podľa zaradenia do energetickej triedy.






Klimatická trieda- kam umiestniť mrazničku

Klimatická trieda určuje, do akého prostredia je vhodná konkrétna mraznička. Na mysli máme predovšetkým teplotu okolia. S jej nárastom totiž dochádza aj k rastu celkovej spotreby energie. Moderné mrazničky môžu patriť iba do jednej klimatickej triedy, prípadne ich pokrývajú hneď niekoľko a majú pomerne široký rozsah použitia. V závislosti od okolitej teploty objavíte štyri základné triedy:


  • Trieda SN – subnormálna pre rozsah okolitých teplôt od 10 °C do 32 °C

  • Trieda N – normálna pre rozsah okolitých teplôt od 16 °C do 32 °C

  • Trieda ST – subtropická pre rozsah okolitých teplôt od 18 °C do 38 °C

  • Trieda T – tropická pre rozsah okolitých teplôt od 18 °C do 43 °C


Zo všeobecných skúseností platí, že čím chladnejšia bude miestnosť, kam mrazničku umiestnite, tým bude jej prevádzka ekonomickejšia. Je však podstatné držať sa rozsahu klimatickej triedy, príliš nízke teploty správnej prevádzke takisto neprospejú. Rozhodne sa vyvarujte situovania do blízkosti akéhokoľvek vykurovania. Zároveň dodržujte zásadné pravidlo, že za mrazničkou musí zostať voľný priestor aspoň 30 cm a zároveň musí dochádzať k prúdeniu vzduchu.







Umiestnenie mrazničky

Aby mraznička fungovala správne, potrebuje miesto (predovšetkým za zadnou stenou aspoň 3 cm). Tým sa zabezpečí dostatočné odvetrávanie teplého vzduchu, ktorý vzniká pri chladení a vzduch môže prúdiť ku kompresoru a kondenzátoru. Mrazničku zbytočne nevystavujte vysokým teplotám, priamemu slnečnému žiareniu ani ju neumiestňujte do extrémne prehriatych miestností. Mohlo by dôjsť k prehriatiu a následnému poškodeniu spotrebiča. Čím je teplota v miestnosti nižššia, tým sa znižuje i spotreba elektrickej energie. Ideálne sú preto pivnice, vstupné haly alebo chodby.






Hlučnosť

Skôr doplnkový parameter, pretože väčšinou má truhlicová mraznička hlučnosť okolo 40 dB, čo možno považovať za hodnotu optimálny. Pri niektorých modeloch to môže byť o pár decibelov viac, u iných zase menej. Zvyčajne to ide ruka v ruke s celkovým výkonom, a teda aj s celkovou veľkosťou, ktorú daný mrazák má.






Doplnkové funkcie

Môžu byť spojené s výkonom, rovnako ako napríklad s bezpečnosťou.

  • Supermrazenie - by malo krátkodobo zvýšiť výkon a hodí sa hlavne vo chvíli, keď sa do mrazničky naraz pridáva väčšie množstvo potravín.

  • Varovný signál - stráži vnútornú teplotu a v prípade, že nie je niečo v poriadku, tak majiteľa upozorní akustickým signálom.

  • NoFrost - beznámrazový systém - potraviny zmrazí schladeným vzduchom a vlhkosť odvedie von. Systém zabraňuje tvorbe akejkoľvek námrazy, odpadá proces pravidelného odmrazovania.

  • SuperFrost - zrýchlené zmrazenie, umožní rýchlo zmraziť čerstvo vložené potraviny. V okamihu, keď sú potraviny zamrazené, systém sám vypne túto funkciu.

  • AllFrost - rovnomerné zmrazovanie vo všetkých častiach mrazničky. Odpadá potreba akéhokoľvek presunu potravín.

  • FrostSafe - zabraňuje rozmrazeniu potravín pri krátkodobom ale aj dlhodobom otvorení dvierok. Prísun teplého vzduchu zvonka nebude mať vplyv na zmrazené potraviny.

  • Alarm - zvukový signál upozorní na zlé zavretie dvierok ak teplota prekročí určitú zadanú hranicu.

  • Zabudovaný výrobník ľadu - vďaka otvoru v dvierkach mrazničky netreba mrazničku otvárať.







Ako odmraziť a vyčistiť mrazničku?

Pomocou nasledujúcich krokov odmrazíte a vyčistíte mrazničku jednoducho a rýchlo. Pred odmrazovaním a následným čistením mrazničku vypnite a zmrazené potraviny uložte na suché a chladné miesto. Mrazničku podložte niekoľkých savými utierkami, ktoré zachytia odkvapkávajúcu vodu. Pokiaľ potrebujte odmraziť mrazničku rýchlo a nechce čakať, až sa namrznutý ľad rozpustí, môžete si pomôcť plastovou stierkou, ktorou opatrne odstránite zvyšky ľadu. Po rozmrazení vnútro mrazničky dôkladne vymyte a vytrite dosucha, nezabudnite ani na jednotlivé vyberateľné diely. Po vyčistení mrazničku zapnite a chvíľu počkajte, než do nej vložíte potraviny naspäť.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore