Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší projektor na domáce kino

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Projektory na domáce kino


Domáce projektory sú prispôsobené predovšetkým na sledovanie filmov či hranie hier. Tomu zodpovedá širokouhlý pomer strán aj dôraz na vyššie rozlíšenie, najčastejšie na škále od Full HD (1 920 × 1 080 px) po 4K (3 840 × 2 160 px). Kvalitné by malo byť aj podanie farieb podporené vysokým kontrastom.



Výhody a nevýhody projektorov
  • ideálne na sledovanie filmov a hranie hier v domácom prostredí

  • vysoká kvalita obrazu

  • plynulý obraz bez trhania

  • vynikajúce rozlíšenie

  • vysoká cena kvalitných 4K projektorov

  • nevhodné na zobrazovanie prezentácií

  • pri modeloch s vyššou svetelnosťou aj vyššia hlučnosť chladenia







Rozlíšenie obrazu

Ak chcete na projektore sledovať prevažne filmy a seriály, nekupujte nič s rozlíšením nižším ako Full HD. Fajnšmekri sa môžu poobzerať po projektoroch s rozlíšením 4K, avšak pozor: v cenových reláciách do 3000 € nájdete projektory, ktoré nemajú skutočne natívne čipy s týmto rozlíšením. Štvornásobný počet bodov vytvárajú posunom čipu (LCD), respektíve rýchlejším kmitaním zrkadiel (DLP).Pre 4K rozlíšenie však zatiaľ nie je k dispozícii veľké množstvo obsahu.


Pomer strán obrazu

Obraz by mal mať pomer strán 16:9, 16:10 prípadne 21:9 (tzv. kinoformát, nazývaný tiež cinemascope).



Dostatočná svietivosť

Svetelný tok udáva svetelný výkon žiarenia (svietivosť) premietaného obrazu. Jeho ideálnu hodnotu pri výbere ovplyvňujú svetelné podmienky v miestnosti, v ktorej chcete obraz premietať, a taktiež nároky na zreteľnosť obrazu. So zvyšujúcim sa množstvom svetla v miestnosti stúpajú aj nároky na projektor, ktorý musí byť schopný produkovať vyšší svetelný tok.

Projektor pre domáce kino budete používať väčšinou v tmavom prostredí, voľte čo najväčšiu svietivosť a kontrast. Dostatočná svietivosť je teda 3 000 ANSI lm a kontrast ideálne s podporou HDR.


Svetelný tok projektora

Použitie

menej ako 2000 ANSI lm

zatemnené miestnosti, nočné premietanie

2000 – 2500 ANSI lm

miestnosti, ktoré nemožno úplne zatemniť

2500 – 3000 ANSI lm

menej presvetlené miestnosti

3000 ANSI lm a viac

jasné premietanie aj za denného svetla







Dostatočný kontrast

Kontrast je veľmi dôležitým parametrom pri výbere domáceho projektora. Udáva, aký veľký je rozdiel medzi najsvetlejším a najtmavším miestom obrazu a výrazne ovplyvňuje schopnosť presného vykresľovania detailov. Na domáce sledovanie filmov je vhodný kontrast minimálne 10 000:1.

TIP : Čím bude kontrast väčší, tým lepšie vyniknú tmavé scény a čierna bude naozaj čierna.







Projekčná vzdialenosť

Projekčná vzdialenosť zaručuje ostrosť premietaného obrazu. Vzhľadom na to, že veľkosť uhlopriečky premietaného obrazu je závislá najmä na projekčnej vzdialenosti, je dobré si hneď na začiatku výberu ujasniť, kam projektor umiestnite . Dôležitú úlohu teda zohráva vzdialenosť, ako ďaleko od projektora bude múr alebo projekčné plátno.


  • Minimum je často 1 meter a niekedy aj menej.

  • Maximum sa často blíži alebo prevyšuje 10 metrov.


TIP : Variabilita projekčnej vzdialenosti nie je na škodu, je vhodná najmä v prípadoch, ak s projektorom plánujete premietať aj mimo bytu.







Umiestnenie projektora

Existujú dve najčastejšie využívané možnosti umiestnenia – pripevnenie k stropu a postavenie na nábytok. Voľba samozrejme závisí od usporiadania miestnosti, kde budete projektor používať. Len majte na pamäti, že projektor by nemal byť umiestnený príliš blízko pri stene alebo inom kuse nábytku, aby sa dokázal spoľahlivo chladiť.

Pokiaľ nenájdete vhodné miesto pre umiestnenie projektora priamo oproti stene, ale ho musíte umiestniť do strany, určite voľte modely s vodorovnou korekciou lichobežníkového skreslenia - funkcia umožní upraviť premietaný obraz tak, aby nebol nijako deformovaný.







Technológia premietania

U projektorov sa môžete stretnúť s viacerými technológiami premietania obrazu – DLP, LCD či LED. Medzi modernými projektormi využívajúcimi niektorú z týchto technológií možno z hľadiska premietaného obrazu nájsť niekoľko menších rozdielov. Žiadne sa ale netreba vyhýbať, ide skôr o to, čo osobne preferujete.


  • DLP projektory - vyšší kontrast, vernejšie podanie čiernej farby, menej náročné na údržbu. Nevýhodou je občasný vznik dúhového tzv. rainbow efektu

  • LCD projektory - nevytvára sa dúhový efekt, mierne lepšie podanie farieb s výnimkou čiernej. Sú však náchylnejšie na znečistenie prachom.

  • LED projektory - kvalitný obraz, menšie rozmery a dlhá životnosť. Nevýhodou je však nižšia svietivosť, takže nie sú vhodné na premietanie za jasného denného svetla.






Konektivita

Pri výbere zohľadnite konektivitu, napr. vstavaný televízny tuner alebo smart aplikácie, ak sledujete obsah z online streamovacích služieb.

Staršie modely môžu mať ešte komponentné vstupy, S-video alebo VGA konektor, zatiaľ čo u novších sa vo väčšej miere presadzuje DisplayPort či optický vstup.







Hlučnosť projektora

Projektory potrebujú pre svoje chladenie ventilátory, ktoré pochopiteľne vydávajú nejaký hluk. Platí úmera, že čím vyšśia svietivosť projektora, tým býva často aj jeho hlučnosť vyššia. Spravidla nie sú tieto ventilátory nijako zvlášť hlasné, ale predovšetkým pri sledovaní filmov v malej miestnosti môžu diváka trochu rušiť. Ideálne by sa hlučnosť projektora mala pohybovať do zhruba 30 db.






Ozvučenie

Vstavané reproduktory projektorov sú iba núdzovým riešením, pokiaľ budete chcieť kvalitnejšie audio, bude potrebné nutné spojenie so samostatným audiosystémom.


12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore