Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere stacionárneho bicykla

   6min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Stacionárne bicykle - rotopedy

Stacionárne bicykle - rotopédy sú vhodné pre každého človeka, ktorý má záujem o precvičenie dolných končatín formou nenáročného bicyklovania v pohodlí domova. Stacionárne bicykle tak precvičia svalové partie a poskytujú zlepšenie ohybnosti za účinného spaľovania kalórií a prihliadajú na šetrenie kĺbov.

Pokiaľ chcete zvýšiť intenzitu tréningu, vyberajte si radšej z ponuky cyklotrenažérov také, ktoré majú iné rozloženie sedadla a riadidiel. Takéto trenažéry majú značnú odolnosť, čiže sú vhodné aj pre vyššie váhové skupiny trénujúcich a častú manipuláciu.





Typy rotopédov

Mini rotopédy a šlapadlá

Sú veľmi skladnou a lacnou alternatívou ku stacionárnemu bicyklu. Dajú sa využiť aj na tréning horných končatín, ale nie sú určené na kondičné cvičenie.


Stacionárny bicykel

Klasické stacionárne čiže vzpriamene bicykle napodobňujú jazdu na bicykli a sú veľmi dobré, ak je vaším cieľom zlepšenie kondície a chudnutie. Tréning na nich je veľmi jednoduchý . Ide o prakticky skladný a často aj cenovo dostupný cvičebný stroj.


Spinnningový bicykel

Svojim prevedením kopíruje profesionálny bicykel. Nesedí sa na ňom úplne vzpriamene a slúži k náročnejšiemu tréningu. Nájdete ho skôr vo fitness centrách.


Ergometer

Zložitejší prístroj, má elektromagnetický brzdný systém, ktorý je oproti systému v rotopedoch presnejší. Patrí do vyššej cenovej kategórie vďaka množstvu funkcií.


Recumbent

Je ležatý či horizontálny bicykel. Základnou súčasťou je opierka na sedadle. Sedí sa na ňom s opretými chrbtom a nohami pred sebou. Výhodou je aj jednoduchšie nasadanie. Využijú ich tak hlavne osoby s bolesťami chrbta, zhoršenou stabilitou alebo nadváhou, alebo sa hodia pri rekonvalescencii po zranení a návrat do pôvodnej fyzickej kondície. Nemožno na ňom vynaložiť intenzívnejšiu námahu, preto nie je veľmi vhodný na obtiažnejší tréning.






Brzdný systém

Páskový brzdný systém (mechanický)

jednoduchý systém, ktorý je dosť hlučný. Nachádza sa v menej kvalitných a lacných druhoch rotopedov. Zotrvačník sa brzdí pomocou pásky.

  • mechanický, jednoduchý systém

  • zotrvačník brzdí pomocou pásky

  • nízka cena


Magnetický brzdný systém

najčastejšie sa nachádza v prístrojoch kde si regulujete záťaž manuálne. Magnet v systéme sa približuje, alebo vzďaľuje od zotrvačníku čím sa mení záťaž. Nakoľko nedochádza k žiadnemu treniu je životnosť zotrvačníku vyššia. Tento brzdný systém sa v rotopedoch nachádza najčastejšie.

  • plynulý a tichý chod

  • široko nastaviteľná škála záťaže a dlhá životnosť

    najčastejšie používaný brzdný systém


Elektromagnetický brzdný systém (indukčný)

inovatívny, najpresnejší a najlepší typ systému. Záťaž si nastavíte digitálne, cez počítač, alebo smartphon. Tiež je možnosť nastaviť si výšku požadovaného tepu a rotoped bude podľa nasnímaných údajov záťaž zvyšovať, alebo znižovať – bez toho aby ste museli prestať s tréningom a manuálne si ju nastaviť. Zotrvačník je brzdený pomocou elektronickej indukcie v cievke.

  • záťaž je regulovaná počítačom

  • nastavenie veľmi vysokej záťaže

  • presnosť merania a minimálna poruchovosť

  • vyššia cena







Nastavenie záťažového kolesa

Záťažové koleso alebo aj zotrvačník je kovové koleso, ktoré určuje plynulosť chodu fitness stroja. Čím je zotrvačník ťažší, tým je chod plynulejší. Váš tréning môže v závislosti od jeho hmotnosti nadobúdať menšiu alebo väčšiu intenzitu. V základných rotopédoch je zvyčajne záťažové koleso do 4 kg. S vašou zvyšujúcou kondíciou však už pri vyšších rýchlostiach nebude stroj stíhať a pohyb sa stane sekaným. Ak myslíte tréning na rotopede vážne, siahnite po záťažovom kolese s hmotnosťou minimálne 6 – 7 kg.

TIP : Správna hmotnosť je dôležitá pre kvalitu a intenzitu tréningu. Ťažšie koleso zaručuje plynulejší a vyrovnanejší chod, a tým aj účinnejší tréning.







Ovládanie záťaže


Manuálne

Sami si nastavíte záťaž pomocou otočného kolieska. Je lacnejší, ale ponúka menej funkcií.

  • nižšia cena

  • jednoduchá obsluha

  • menej stupňov záťaže ( cca. 8 stupňov)

- menej funkcií


Elektronické

Tréning je efektívnejší ako pri klasických manuálnych rotopedoch

  • viac stupňov záťaže (min. 16 stupňov)

  • komfortná obsluha, možnosť nastavenia profilu trate

  • vyššia cena







Nosnosť a maximálna výška používateľa

Prvou otázkou, ktorú si musíte pred nákupom stacionárneho bicykla položiť, je, či ho budete používať iba vy alebo viacerých členov rodiny. V každom prípade je nutné stacionárny bicykel vybrať tak, aby vyhovoval aj tým najťažším a najvyšším užívateľom.

Nosnosť stacionárneho bicykla udáva maximálnu váhu užívateľa, pri ktorej je používanie prístroja bezpečné. Je dobré si vždy nechať určitú rezervu a vyberať stacionárny bicykel, ktorý unesie o 10 až 20 kg viac, než vážite.


Výška používateľa sa v rotopedu odráža podobne ako u bicykla. V prípade, že si vyberiete bicykel nevhodné pre vašu výšku, hrozí, že výsledkom vašej námahy bude predovšetkým nepohodlie a bolesť chrbta. Dnes už väčšina rotopédov ponúka možnosť si sedadlo nastaviť a niekedy nielen horizontálne výšku, ale aj celkovú polohy v ďalších smeroch. Veľmi vysokí ľudia (190 cm a vyššie) by teda parametrom rotopede mali venovať osobitnú pozornosť. To isté platí aj pre ľudí s vysokou hmotnosťou. Obzvlášť pri lacných stacionárnych bicyklov platí, že majú zvyčajne menšie rám, a sú vhodné len pre menšie osoby. Zaobstarať si stacionárny bicykel ako nástroj pre chudnutie je skvelé, ale musíte nájsť ten správny, inak ohrozujete svoje zdravie.


TIP : Nosnosť by mala byť aspoň o 20 % vyššia ako hmotnosť používateľa. Vyhnete sa tak nestabilite a rýchlemu opotrebovaniu stroja.





Konštrukcia rotopedu

Ak je rám nestabilný a pri jazde kýve, potom je jeho používanie neefektívne a nebezpečné. Stabilitu zaisťuje základňa tvorená z horizontálnych tyčí. Ak máte zlú podlahu, je vhodné venovať pozornosť systému na vyrovnávanie nerovností, typicky aretačných koliesok.

Všetky súčasti stacionárneho bicykla by mali byť ergonomicky tvarované a ideálne tiež umožňovať ich nastavenia pre rôznych užívateľov, konkrétne teda sedlo a riadidlá. Tie možno u väčšiny modelov nastaviť len v zvislom smere, vhodnejšie teda je, ak umožňujú meniť pozíciu aj v horizontálnej úrovni, spolu s možnosťou zmeny náklonu sedla a riadidiel. Sedlo by potom malo byť ideálne gélové.

Životnosť a tichý chod ovplyvňuje šliapací stred. Ten môže byť miskový alebo vhodnejšie ložiskový. Ložiskový stred (zloženie s ložiskami a kľučkami na štvorhran) majú typicky tiché rotopédy, nevyžadujú údržbu, a majú väčšiu odolnosť.






Voľnobeh

Rotopedy sú šandardne vybavené voľnobehom, ktorý zabezpečuje to, že cvičiaci môže v akomkoľvek momente prestať šliapať do pedálov a pedále sa zastavia nezávisle od pohybu zotrvačníkového kolesa, ktoré rotuje ďalej, aj keď cvičiaci prestal šliapať a pedále sa zastavili.






Polohovanie sedadla a riadidiel

Ak chcete, aby rotopéd dobre poslúžil viacerým členom rodiny, dbajte na to, aby bolo možné regulovať sedadlo – a to nielen výškovo, ale aj smerom k riadidlám a od nich. V štandardnej výbave je aj možnosť polohovania riadidiel, aby sa na rotopede komfortne cítila vyššia osoba, ale zároveň, aby na riadidlá po malom prenastavení dosiahol aj človek menšej postavy.





Stabilita a manipulácia

Aby bolo cvičenie bezpečné, musí byť rotoped stabilný a nesmie sa kývať.Je to vyriešené buď otočnou, excentrickou koncovkou nožičiek aleboregulátorem.

Transportné kolieska značne uľahčujú presun rotopedu.





Ďaľšie funkcie

Profesionálne stroje umožňujú pripojenie hrudného pásu a prispôsobujú rýchlosť tepovej frekvencii cvičenca, ponúkajú tréningové programy, zmeranie telesného tuku, orientačný test telesnej kondície, senzory zabudované v rukovätiach a podobné vylepšenia pre atraktivitu tréningu.






Cvičenie na rotopede


Cvičenie na rotopede má určité pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať.

  • ideálny čas na cvičenie je je ráno, hneď po prebudení - cukor v krvi je na nízkej úrovni vďaka dlhej dobe kedy nepríjimalo potravu- spaľovanie bude jednoduchšie

  • doporučená tréningová dávka je 3-5 tréningov za týždeň. Na začiatok sa doporučuje začať 3 tréningami týždenne a postupne zvyšovať štvrtú a piatu

  • doba cvičenia by mala byť minimálne 30 minút, aby sa stihlo telo zahriať. Pri kratšom tréningu nedochádza k spaľovaniu tukov

  • dôležité je sledovanie tepovej frekvencie, určite neplatí, že čím vyššia tepová frekvencia tˇum lepšie spaľovanie

  • optimálne je kombinovať


  • nastavte si správnu výšku sedadla a riadidiel.. (koleno by malo byť skoro úplne natiahnuté).

  • sedieť by ste mali vzpriamene, minimalizujete tým bolesť chrbta

  • necvičte naboso, ale použivajte pevnú športovú obuv

  • na začiatku tréningu začínajte s menšou záťažou, aby sa telo rozhýbalo a zvyklo si na pohyb. Postupne záťaž pridávajte a na konci cvičenia znova uberte, aby sa postupne uvoľnili






Cena stacionárneho bicykla

  • Pokiaľ ide o cenu, môžete očakávať, že ceny stacionárnych bicyklov sa pohybujú v rozmedzí od 500 EUR do približne 3000 EUR, v závislosti od kvality prevedenia a ponúkanej doplnkovej výbavy. Aj keď existujú na trhu lacnejšie modely, väčšina z nich sú pochybnej kvality. Preto je pri kúpe stacionárneho bicyklu, rovnako ako je tomu u iných fitness zariadení, dôležité zvážiť nie len cenu, ale aj kvalitu rotopedu.

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore