Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodnú zimnú športovú obuv

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Zimná športová obuv






Výber zimnej obuvi

Zimné topánky musia byť dostatočne teplé, aby v nich nebola zima na nohy, sú vyrobené z dostatočne pevného a nepremokavého materiálu. Kvalitná podrážka vám zaručí pohodlnú chôdzu v snehu. Máme podrážky protišmykové a termostatické (izolujú chlad od zeme).






Zateplenie topánky

Na zateplenie topánky sa používajú rôzne typy izolácií alebo materiálov, ako sú:

  • Polartec – podobne ako v prípade materiálu fleece, znamenal aj Polartec revolúciu na trhu odevov a doplnkov s tepelne izolačnými vlastnosťami. Textílie Polartec zaisťujú teplo bez hmotnosti či objemu tradičných izolačných textilných materiálov. Textil dýcha (umožňuje odviesť vlhkosť od tela von), rýchlo schne a nežmolkuje sa a trvanlivosťou predčí iné fleece textílie.

  • Thinsulate – izolácie sa používajú cez 25 rokov. Thinsulate izolácia je tenká, teplá a ľahká. Tenká izolácia je z hľadiska tepla v topánke rozhodujúca. Jednoducho povedané, v topánke nie je miesto pre čokoľvek objemného. To isté sa týka tepla. Nohy, ďaleko od vašich telesných centier tepla, potrebujú izoláciu viac ako iné časti tela. Izolácia Thinsulate TM je takmer dvakrát tak teplejšia ako pena, plsť alebo bežné vlákno a je jednou z najľahších syntetických izolácií na trhu.






Membrány pri zimných topánkach

Pre nepremokavosť sa používajú membrány alebo impregnácia. Impregnácia vydrží iba 2–3 mesiace, potom sa musia topánky znova impregnovať. Zimné topánky s membránou sa musia tiež ošetrovať impregnáciou, pretože topánky sú namáhané viac ako textil a membrána nemá takú životnosť.

  • Gore-Tex membrána – membrána je tenká, mikroporézna fólia s miliardami mikroskopických pórov na štvorcový palec. Póry sú také malé, že vodné kvapôčky nemôžu prejsť cez, avšak molekuly vodnej pary sa von dostanú. Inými slovami, rovnako ako vaša koža je aj membrána GORE-TEX® vodeodolná, avšak výpary potu jej von preniknú, takže Vaše nohy môžu dýchať.

  • SympaTex membrána – neporézna fólia z kopolyméru pozostávajúceho zo 70% polyesteru a 30% hydrofilného polyetylénu. Fólia má hrúbku asi 5 mikrometrov a dá sa rozťahovať až na trojnásobok plochy. Priepustnosť ľudského potu je zaručená len do určitej maximálnej teploty okolitého ovzdušia (asi 15 stupňov). Všetky pozitívne vlastnosti sa dajú zachovať aj pri dlhodobom použití, pretože sa v membráne nemôžu upchať žiadne póry.

  • Omni-Tech membrána – membrána vyvinutá spoločnosťou Columbia Sportswear Company, ktorá kombinuje technológiu zaisťujúcu nepremokavosť materiálu a súčasne aj jeho priedušnosť. Tieto materiály majú rôzne parametre a sú kombinované (laminované) s rôznymi vrchnými tkaninami podľa určenia pre daný typ športovej aktivity.





Impregnácia pri zimných topánkach

Pre nepremokavosť sa používajú membrány alebo impregnácia. Impregnácia vydrží iba 2–3 mesiace, potom sa musia topánky znova impregnovať. Zimné topánky s membránou sa musia tiež ošetrovať impregnáciou, pretože topánky sú namáhané viac ako textil a membrána nemá takú životnosť.


  • Waterproof - vodeodolná impregnácia, vďaka ktorej sa stávajú všetky súčasti topánky - stielky, šnúrky, nite - odolnými voči vode, takže voda nemôže do topánky pretekať cez stehové diery, okolo medzipodrážky ani okolo šnúrok. Vhodné odporučiť a kombinovať s impregnačnými sprejmi - jedná sa o dočasnú vodeodolnú funkciu materiálu.

  • Water resistant - pri použití v zimnom období znižuje riziko vzniku škvŕn od soli na zvršku obuvi.


ZDROJ www.sportisimo.sk

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore