Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Sprievodca výberov vhodnej tenisovej rakety

   22min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Tenisové rakety

Tenisová raketa je základné náčinie každého tenistu. Existuje nesmierne množstvo modelov rakiet, a je takmer nemožné zostaviť nejaký unierzálny návod na výber tenisovej rakety.






Na aké parametre sa zamerať pri výbere tenisovej rakety

Pred výberom rakety je najdôležitejšie si priznať, na akej hráčskej úrovni sme. Pretože tenisová raketa pre profesionála bude začínajúcemu hráčovi v hre skôr prekážať a naopak. Raketa má mnoho vlastností, ktoré nám určia štýl a spôsob hry, preto je dôležité si pred výberom rakety určiť, na akej som hráčskej úrovni a aký štýl hrania vyznávame.






Veľkosť hlavy tenisovej rakety

Veľkosť hlavy tenisovej rakety sa udáva v cm², prípadne v in² (palec štvorcový). Tento údaj vyjadruje plochu výpletu rakety , ktorá je pochopiteľne určená pre úder loptičky.


  • Väčšia hlava rakety je vhodná pre začiatočníkov a mierne pokročilých hráčov, zatiaľ čo menšie rakety s menšou veľkosťou hlavy by si mali kupovať skôr skúsení hráči. Väčšia hlava rakety zvyšuje šancu zásahu loptičky aj pri menej presnom údere.

  • Menšia hlava rakety v tomto ohľade vyžaduje skúsenejšieho hráča, ktorému potom však bude odmenou presnejší a rýchlejší úder.

Označenie veľkosti

Veľkosť v cm²

Veľkosť v in²

Určenie

Super oversize

nad 740 cm²

nad 115

začiatočníci, deti

Oversize

690 – 740 cm²

107 – 115

začiatočníci, mierne pokročilí

Midplus

600 – 689 cm²

93 – 107

stredne pokročilí

Midsize

do 600 cm²

do 93

pokročilí

Často skloňovaným pojmom súvisiacim s veľkosťou hlavy je tzv. sweet spot . Sweet spot je označenie časti plochy výpletu, ktorú treba loptičku trafiť, aby letela tak, ako chceme – teda požadovaným smerom a rýchlosťou.






Hmotnosť tenisovej rakety

Hmotnosť tenisovej rakety významne ovplyvňuje to, ako dobre a ľahko sa vám s ňou bude hrať a aký poskytuje švih. Je udávaná v gramoch a uvádzaná bez výpletu. Ideálna hmotnosť pre ženy alebo juniorov sa pohybuje od 265 do 285 gramov.


  • Ľahké rakety ponúkajú jednoduchšie držanie a ovládanie, ľahko hrateľné aj pre hráčov s menšou silou, vďaka čomu sú vhodné pre deti a ženy. Ideálna hmotnosť pre ženy alebo juniorov sa pohybuje od 265 do 285 gramov.


  • Ťažšie rakety sú zo zrejmého dôvodu náročnejšie na držanie a najmä pri dlhšej hre sa vyššia hmotnosť odrazí na únave vašej ruky. Ich výhodou je väčší švih, väčśí tlak na loptičku a preto ich používajú skúsení hráči vrátane profesionálnych hráčov. Pre mužov sú vhodné rakety okolo 300 g a viac.


Označenie hmotnosti Hmotnosť (orientačné hodnoty Určenie


Ultraľahká do 250 g deti, juniori


Ľahká 251-279 g ženy, začiatočníci, mierne pokročilí


Stredne ťažká 280 – 300 g stredne pokročilí


Ťažká nad 300 g pokročilí, turnajoví hráči



TIP : Vždy berte do úvahy to, že pri rakete je udávaná čistá hmotnosť rakety – bez hmotnosti výpletu, omotávky a tlmidla, ktoré zvyšujú celkovú hmotnosť zhruba o 20 g. Najmä pri výmene dlhšiu dobu používanej rakety, ktorú ste si na účely výberu novej zvážili vrátane výpletu, by ste mohli byť prekvapení, pretože celková hmotnosť novej rakety by po vypletení nezodpovedala vašim požiadavkám.





Vyváženie tenisovej rakety

Vyváženie tenisovej rakety vyjadruje ťažisko (rovnovážny bod) rakety . Meria sa od konca rukoväte smerom k hlave rakety (výpletu). Tento parameter je podstatný najmä v prípade pokročilejších hráčov, ktorí už majú dôkladne zaužívanú techniku ​​úderu a rozoznajú rôzny charakter rakety. Rakety sa podľa vyváženia delia do troch základných kategórií – do hlavy, na stred a do ruky.Pohybuje sa zhruba od 305 až 345 mm, čím väčšie číslo to je tým viac vyvážená do hlavy, čím je nižšia tak je vyvážená viac do ruky.


TIP : Väčšinou ak ste začiatočník nemusíte riešiť vyváženie, vyberte si ľahšiu raketu a tá bude spravidla vyvážená viac do hlavy.

Vyváženie do hlavy

nad 355 mm začiatočníci pomáha silnejšiemu úderu pri menšej sile vloženej do ruky

Vyváženie na stred

330–350 mm univerzálni hráči kompromis, ani v jednej oblasti nedosahuje raketa maximum

Vyváženie do ruky

pod 320 mm pokročilí hráči umožní lepšie kontrolovať údery a poskytuje lepší švih





Dĺžka tenisovej rakety

Dĺžka rakety sa obvykle pohybuje v rozmedzí 680–690 mm. Kratšie rakety používajú predovšetkým deti a juniori, hráči s vyššou postavou pre zmenu môžu zvoliť predĺženú raketu s dĺžkou 690 mm a viac. Predĺžené rakety ponúkajú väčší dosah a silnejší úder, pochopiteľne sú však ťažšie, takže nie sú príliš vhodné pre začiatočníkov.


Dĺžka v mm

Dĺžka v in (palce)

Skrátená

menej ako 680 mm

menej ako 26,75 in ideálna pre juniorov alebo menšie ženy

Štandardná

680–690 mm

26,75–27,25 in používaná u väčšiny rakiet

Predĺžená

nad 690 mm

nad 27,25 in vhodná pre obojručné údery, lepšie dosiahnutie na loptičku






Šírka (profil) rámu tenisovej rakety

Medzi parametre ovplyvňujúce charakter rakety ďalej patrí šírka rámu. Šírka rámu má vplyv na silu a presnosť úderov a tiež na prenos vibrácií pri údere. Šírka rámu sa pohybuje od 17 mm (profesionálne rámy) až po 30 mm (komfortné rámy s menšou kontrolou, ale s väčšou silou).

Profil rámu sa môže na jednej rakete meniť - napr. silnejší v spodnej časti hlavy a tenší v hornej časti.


  • Užší rám rakety so šírkou 18 - 21 mm - ide o ideálnu voľbu pre pokročilých hráčov, pretože úzky rám prispieva k rýchlejším úderom a zvyšuje presnosť rakety. Nevýhodou je väčší prenos vibrácií pri odohrávaní loptičky.

  • Širší rám rakety je široký aspoň 22 mm - čím je rám rakety širší, tým viac sa mení jej charakter k opaku v porovnaní s raketou s úzkym rámom. Začínajúci a mierne pokročilí hráči ocenia menší prenos vibrácií pri údere a generuje viac sily, čo zaisťuje vyšší komfort pri hre a pri úderoch sa menej zaťažuje ruka, najmä lakeť pri nečistých úderoch.





Veľkosť gripu tenisovej rakety

Gripom sa nazýva rukoväť (držadlo) rakety. Grip má obvykle osemhranný tvar. Správna veľkosť gripu je dôležitá z toho dôvodu, že keď budete v ruke zvierať buď príliš malú, alebo naopak príliš mohutnú rukoväť, bude vás to zvádzať ku kŕčovitému úchopu a vy si budete zbytočne veľmi namáhať svaly a šľachy ruky.


TIP : Pravidlom je, že po uchopení rukoväte by mal zostať priestor medzi prstami a palcom na šírku ukazováka.


Opäť platí, že menej je viac - pokiaľ si kúpite raketu s menšou rúčkou, ľahko si ju zväčšíte namotaním vrstvy gripu. Avšak ak si kúpite raketu s väčšou rúčkou, rúčku už nezmenšíte. Preto je určite lepšie riešenie kúpiť o stupeň menšiu rúčku, na ktorú si dodatočne namotať grip. Aj keď nová raketa má už základný grip na rakete namotaný, grip sa časom a používaním opotrebúva a je ľahšie a menej finančne náročné vymeniť hornú vrstvu gripu, ako stále meniť základný grip, ktorý je drahší a tvrdší pre dlaň.


Európske značenie delí veľkosť gripu do kategórií L0–L5, americké označenie udáva veľkosť gripu v palcoch.


Európske označenie gripu

Americké označenie gripu

Obvod

Určenie

L0

4

10,0–10,3 cm

deti

L1

4 1/8

10,3–10,6 cm

juniori, menšia ženská ruka

L2

4 1/4

10,6 – 11,0 cm

priemerná ženská ruka

L3

4 3/8

11,0–11,3 cm

väčšia ženská /menšia mužská ruka

L4

4 1/2

11,3–11,8 cm

priemerná (štandardná) mužská ruka

L5

4 5/8

11,8–12,0 cm

väčšia až extrémna mužská ruka






Tuhosť rámu tenisovej rakety

Niekedy sa môžete stretnúť aj s údajom o tuhosti (pružnosti) rámu tenisovej rakety, preto sa o ňom pre úplnosť zmienime. Tuhosť rámu je meraná pomocou RA stupnice tuhosti. Pružnejší rám ponúka rýchlejšie údery, avšak za cenu menšej presnosti . Naopak v prípade tuhého rámu je treba dať do úderu väčší švih, ale úder je potom presnejší .


Flexibilná (pružná)

RA 50–60 pre lepší herný cit u rakiet s malou hlavou

Stredne tuhá

RA 61-70 väčšina rakiet, pevné rámy pre väčší výkon

Tuhá

RA 71 a viac veľmi tuhé rámy, ale zle trafená loptička letí do poľa, u veľmi komfortných rakiet






Hustota a počet strún výpletu

Výplet je počet strún na rakete, kde sa odlišujú krátke a dlhé struny. Najčastejšie v raketách nájdete výplet so vzorom 16 dlhých a 19 krátkych strún (16x19).

  • 16x19 najčastejšie používaný, výsledkom je vyššia rýchlosť a spin (rotácia) úderu.

  • 18x20 hustejšie vypletenie napomáha väčšej kontrole a presnosti, pretože udrží loptičku na rakete niečo dlhšie. Na úkor toho však loptička stratí na rýchlosti. Do úderu je potrebné vložiť viac sily.

  • 16 x 18 ešte väčšia sila a spin (rotácia), ale s menšou životnosťou výpletu





Materiál rakety

Pri nákupe tenisových rakiet narazíte na pomerne veľké cenové rozpätie. Rozdiel v cene má na svedomí výrobný materiál rakety. Medzi najkvalitnejší materiál patrí grafit.


  • Grafit -určené pre pokročilých tenistov, sú však odporúčané aj začiatočníkom, ktorí sa tomuto športu hodlajú pravidelne venovať. Výhodou grafitu je menšia hmotnosť. Hmotnosť potom patrí k ďalšiemu zásadnému parametru.

  • Zliatina grafitu a hliníka - ide o kvalitnejší materiál, ktorý je vhodný na pravidelné používanie. Aj tu sú veľké rozdiely v cene, je to dané pomerom medzi jednotlivými materiálmi. Ak prevažuje hliník, je raketa lacnejšia a naopak. Detské kompozitové rakety sú vyrábané vo veľkostiach cca 23 - 25 palcov.

  • Hliník- patrí k základnému materiálu, tenisové rakety z hliníka patria všeobecne k tým najlacnejším. Hliníková raketa je určená pre sezónnych hráčov, ktorí si tenis pinknú čas občas napríklad v rámci dovolenky. Detské hliníkové rakety sú vyrábané vo veľkostiach 17 - 23 palcov. Výhodou detských hlinkových rakiet je vysoká odolnosť a nízka cena.






Výber tenisovej rakety podľa skúseností hráča


Začiatočník / rekreačný hráč

  • základné modely rakiet

  • predvypletené základným výpletom

  • ideálna raketa strednej váhy 285 g pre lepšiu ovládateľnosť

  • stredná až veľká hlava rakety (645 cm² a viac) pre väčší sweet spot a uľahčenie ideálnej trefy


Pokročilý hráč

  • rakety s lepšie konštruovanými a tvarovanými gripmi

  • dostatočná razancia, väčšia rýchlosť a lepšia ovládateľnosť

  • stredne ťažká až ťažká raketa medzi 285 až 300 g

  • ideálna plocha hlavy rakety by mala byť 645 cm²

  • vyváženie na stred - 330 až 350 mm


Skúsený hráč

  • najkvalitnejšie a vyrábané s maximálnou precíznosťou

  • váha rakety by mala byť 300 g a viac

  • ideálna plocha hlavy rakety by mala byť 645 cm²

  • vyváženie do ruky - max. 330 mm

  • užší rám do 21 mm


Zdravotné rakety

  • pre hráčov s tenisovým lakťom

  • vďaka jedinečnej technológii sú eliminované nárazové šoky

  • zabezpečená šetrnosť celej paži






Detské rakety

Detské rakety od 3 rokov - 17” (cca 43 cm) vhodné pre dieťa s výškou cca 80 cm

Detské rakety od 5 rokov - 19” (cca 48 cm) vhodné pre dieťa s výškou cca 100 cm

Detské rakety od 7 rokov - 21” (cca 53,5 cm) vhodné pre dieťa s výškou cca 110 cm

Detské rakety od 8 rokov - 23” (cca 58 cm) vhodné pre dieťa s výškou cca 120 cm


Tieto tenisové rakety sú najčastejšie z kombinovaných lacnejších materiálov titanium-hliník, preto sú jednoduchšie a cenovo lacnejšie a predovšetkým odolnejšie.







Juniorské rakety

Juniorské rakety od 9 rokov – 25” (cca 63,5 cm) vhodné pre dieťa s výškou cca 130 cm.

Juniorské rakety od 10 rokov – 26” (cca 66 cm) vhodné pre dieťa s výškou cca 140 cm.


Juniorské rakety môžu byť vyrobené z Hightech materiálov, rovnako ako dospelé rakety (napr. BLX, Nano technologie, Karophite…). Rakety sú len kratšie a ľahšie.Cenové relácie sú už pri týchto raketách rôzne, podľa použitých materiálov a technológií.







Ako správne namerať veľkosť detskej rakety

Dieťa stojí vzpriamene a drží raketu na konci gripu ako pri hre. Potom sklopí raketu dole (hlava rakety bude nad zemou). Koniec hlavy rakety by sa mal nachádzať vo výške členku a nemal by sa dotýkať zeme.Výnimkou sú veľmi dobrí juniorskí tenisti, u tých sa môže raketa dotýkať zeme.






Príslušenstvo

Na úplný záver si len krátko predstavíme, aké druhy príslušenstva by sa vám mohli v súvislosti s tenisovou raketou hodiť. Či už budete raketu vyberať v kamennom alebo internetovom obchode, môžete do košíka prihodiť aj niektorú položku z nasledujúceho zoznamu.

  • Obal na raketu – býva dodávaný spoločne s raketou, ale môžete si vybrať iný podľa vašich potrieb

  • Omotávka – slúži na zamedzenie kĺzania rakety v ruke a absorbuje pot, tiež ovplyvňuje veľkosť gripu

  • Vibrastop (tlmidlo) – tlmič vibrácií umiestňujúci sa do spodnej časti výpletu, prispieva k pohodlnejšej hre bez bolesti ruky

  • Ochranná páska – ochrana rámu pred poškodením (predovšetkým vzhľadu)

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore