Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere výbavy na wakeboard

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Wakeboarding výbava


Wakeboarding je ideálny šport nielen do horúceho leta. Do wakeparkov v našich končinách priťahuje stále viac ľudí už od skorej jari. Ideálny na schladenie sa po náročnom dni, ale aj ako celodenná zábava pri vode. Rovnako ako u ostatných športov je ale pri wakeboardingu veľmi dôležitá správna výbava.







Ako si vybrať vybavenie na wakeboard?

Správny postup pri výbere wakeboardovej výbavy je jedným z najdôležitejších krokov k tomu, aby ste si wakeboarding užívali na maximum. Od tej totiž do veľkej miery závisí, ako veľmi si zážitok z jazdenia užijete. Okrem samotného wakeboardu a viazania patria medzi nevyhnutnú časť výbavy aj vesty či prilby.


Wakeboard

Pri výbere wakeboardu je dôležité hľadieť na rozmer, štýl jazdy, na ktorý je určený a tiež prehnutie dosky. Rozmer dosky vyberajte podľa svojej hmotnosti. Vlastnosti wakeboardu ovlyvňuje jeho prehnutie, materiál sklznice či zameranie na štýl jazdy.


Typ wakeboardu, ktorý vyberiete závisí aj od toho, akým spôsobom budete jazdiť.

Napr. pokiaľ budete jazdiť najmä po prekážkach, budete potrebovať wakeboard s nízkymi plutvami či rovno odnímateľnými. Ak máte v pláne klasické križovanie po hladine, potom ako začiatočník budete potrebovať väčšie plutvy.


Wakeboardové viazanie

Ďalším kľúčovým prvkom výbavy je viazanie, ktoré je zodpovedné za upevnenie vašich nôh k wakeboardu. Všeobecne sú viazania vyrábané z ťažkej peny. Viazanie musí byť pohodlné, ale nie príliš tesné. V súčasnosti viazanie vyzerá podobne ako topánky na snowboard až na to, že majú väčšinou otvorené špičky topánok.

Viazanie sú obvykle vybavené pásikmi na suchý zips, ktoré vám umožnia utiahnutie topánky okolo chodidla.


Ochranná / nárazová vesta na wakeboard

Určitou nevýhodou wakeboadingu je, že budete padať do vody a pripravte sa, že na začiatku skutočne veľa. Niekedy to potom bude aj bolieť, avšak je to jediný spôsob, ako sa to naučiť. Preto sa na wakeboarde oplatí ochranná vesta, ktorá je väčšinou vybavená aj floatačným zariadením, aby vám udržala nad vodou. Svojím prevedením je navrhnutá tak, aby absorbovala prípadné nárazy a tým ochránila trup.


Neoprén

Ak jazdíte na waku v oblasti, kde nie je stále teplo a slnko, potom budete potrebovať neoprén, ktorý vás ochráni aj v okamihoch, keď skončíte vo vode. Čím je voda chladnejšia, tým hrubší neoprén budete potrebovať.

Existuje niekoľko typov neoprénov odlišujúcich sa nielen hrúbkou ale aj strihom a pokrytím tela. Môžete mať teda neoprén, ktorý kryje iba stred tela a má krátke rukávy a nohavice. Alebo celotelový neoprén, ktorý sa hodí aj na jazdenie na jeseň či skoro z jari.



Prilba na wakeboard

Nevyhnutnosť je aj ochranná prilba, ktorá eliminuje úrazy hlavy pri páde na prekážku. V súčasnej dobe patrí dobrá ochranná prilba k základnému vybaveniu, ktoré vám povinne zapožičiajú aj vo wakeparku. Je pravda, že pred pár rokmi to ešte vyzeralo tak, že ako helma poslúžila cyklistická, pretože výrobcovia neboli na wakeboarding pripravení. Rozdiel medzi prilbami na wakeboarding je nielen v dizajne ale aj v materiáli, pretože sa pre ne používa iná pena, ako napr. pre snowboardovú prilbu. Do vody je vhodné vyberať prilby s ušnými krytkami, aby ste si pri páde do vody neprerazili bubienky.

Ako sa budete zlepšovať zistíte, že mať svoju vlastnú pohodlnú helmu je jednoducho lepšie ako používať ochrannú prilbu z požičovne.







Bezpečnosť predovšetkým

Aj pri wakeboardingu platí, že žiadny učený z neba nespadol. Najlepší spôsob, ako sa začať učiť wakeboarding je zájsť do wakeparku. požičať si výstroj a začať jazdi, alebo si prezrite ponuku na bazári.. Je to najjednoduchší spôsob, ako sa naučiť základy bez toho, aby ste museli mať svoje vlastné vybavenie.

Nič nepokazíte, keď sa najskôr prihlásite do kurzu. Nahustia tam do vás teóriu, ktorú si potom vyskúšate v praxi.


TIP : Za predpokladu, že budete jazdiť stále viac a budete sa chcieť zlepšovať, potom už bude určite dobré si zaobstarať svoje vlastné vybavenie na wakeboarding.

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore