Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom pákového kávovaru

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Pákové kávovary


Skvelá varianta pre ľudí, ktorí si radi vychutnávajú nie len kávu, ale aj jej prípravu. Pákové kávovary umožňujú do veľkej miery ovplyvniť chuť nápoja a to nie len výberom druhu kávy, ale aj hrubosťou jej pomletia či teplotou vody, ktorá býva nastaviteľná. Príprava nápoja je možno prácnejšia, no za tú chuť a vôňu čerstvo namletej kávy to stojí, nemyslíte? Pamätajte ale na to, že ak sa rozhodnete pre pákový kávovar, budete k nemu musieť prikúpiť aj mlynček na kávu.Ide o domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobneninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu, má páku v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru.

Je určenýpre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti, a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky.

Nevýhody pákových kávovarov






Princíp fungovania

Pákové kávovary sú náročnejšie na prípravu kávy, obsluhu prístroja a jeho údržbu. Kávu je potrebné namlieť si zvlášť na požadovanú hrubosť. Niektoré pákové kávovary môžu obsahovať mlynček na kávu. Pri vstavanom mlynčeku na kávu si dajte pozor na to, či ho je možné vybrať a je dobre vyčistiteľný a prístupný údržbe. Odborníci a baristi tieto kávovary označujú za najlepšie a taktiež aj prípravu kávy týmto spôsobom. Je to preto, lebo majú menej priestoru pre zníženie kvality výslednej kávy. Horúca voda prekvapká tryskou cez kávu zatlačenú v páke prístroja.

Pákové kávovary vyžadujú nadpriemernú obsluhu, ale ponúka najchutnejšiu a najkvalitnejšiu kávu, ako si viete predstaviť. Kávovar musíte obsluhovať manuálne a musíte si optimálne vybrať množstvo kávy, hrubosť mletia a množstvo vody. Ich cena je väčšinou nižšia, no je potrebné poznať proces prípravy daného druhu kávy. Pákové kávovary nemajú zásobník na kávu. Zomletú kávu musíte pred každou prípravou natlačiť do sitka v špeciálnom držiaku, ktoré sa pohybom páky nasadzuje na samotný prístroj. Pri pákových kávovaroch musíte strážiť dávkovanie vody. Najvyššie modelové rady sa o optimálne množstvo vody postarajú samé, sú vybavené integrovanými senzormi






Dôležité parametre pri výbere pákového kávovaru

Správny tlak kávovaru

Odporúčame kávovary, kde je integrované čerpadlo, ktoré je potrebné na správny tlak dôležitý pre kvalitnú prípravu kávy. Jeho tlak by mal dosahovať aspoň 9 barov, no kvalitné a profesionálne prístroje dosahujú odporúčaný tlak 15 barov. Tento tlak je dôležitý pre správnu výslednú chuť a arómu kávy. Na trhu nájdeme aj kávovary s tlakom okolo 2 barov, tie však neodporúčame pre výslednú menej kvalitnú chuť a arómu kávy.


TIP : Kvalitné a profesionálne kávovary majú integrované čerpadlo s tlakom 15 barov, ktoré je dôležité pre správnu a čo najlepšiu výslednú chuť a arómu kávy.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore