Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere akvária a akváriového setu

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Akváriá a akváriové sety





Ako vybrať akvárium alebo akváriový set

Akváriový set voľte v prípade ak ste akvarista začiatočník, obsahuje všetko potrebné príslušenstvo ako filtrácia a vykurovanie. Pri rozhodovaní o veľkosti akvária sa rozhodne nenechajte zlákať myšlienkou, že si do začiatku zaobstaráte skôr niečo menšieho. Práve malé akvárium je na údržbu oveľa náročnejšie ako väčší model a mnoho začínajúcich akvaristov je práve z tohto dôvodu časom od správania rybičiek odrazenom. Vybudovať prirodzenú rovnováhu sa vám totiž vo väčšej nádrži podarí ľahšie. Optimálne akvárium pre začiatočníkov by malo mať objem aspoň 60 litrov.

Ak radšej zvolíte možnosť zostavenia vlastného akvária určite si najskôr premyslite, kde chcete akvárium umiestniť a či máte dostatok voľného priestoru okolo neho. Akvárium si vyžaduje pravidelnú údržbu a starostlivosť. Často budete musieť dvíhať kryt akvária, vyberať a čistiť rôzne časti a nedostatok miesta nad akváriom vám tieto pravidelné aktivity môže komplikovať.Bude potrebné rozhodnúť o tom, aké vybrať ohrievacie teleso, filtráciu, osvetlenie a prípadne i kryt nádrže. V tomto prípade si síce celú zostavu vytvoríte na mieru, náklady na jej vyhotovenie ale budú v porovnaní s akvarijným setom niekoľkonásobne vyššie.






Pre aký druh rýb alebo živočíchov bude akvárium určené

Akvárium pre drobné rybičky veľkosť tohto akvária by mala byť min. 30 litrov. Vhodné pre chov drobných rybiek do max. veľkosti 5 cm žijúcich v kŕdli aspoň šiestich rybiek.


Morské akvárium

Náročnejšie na prevádzku a údržbu. Potrebujete akvarijnú morskú vodu pripravenú pomocou syntetickej morskej soli. Morské dno a dekoráciu najčastejšie tvoria koralová drvina a rifové kamene. Akvárium môžu obývať napríklad mäkkýše, hviezdice, ježovky, farebné morské ryby, kôrovce alebo medúzy.


Akvárium pre bettu bojovníčku tzv. Bettária

Plastové akvárium s objemom približne 2 l, v ktorých je možné chovať betta bojovníčku. Nepotrebuje filtráciu ani ohrievacie teleso. Aj tu však platí, že toto malé akvárium je vhodné len do začiatku, potom je vhodné ju premiestniť do väčšieho akvária s objemom najmenej 15-20 l. Samce sú však veľmi agresívne voči rybám, ktoré majú závojové plutvy, takže sa odporúča chovať ich samostatne. Všeobecne platí, že v akváriu by ste mali mať iba jednu bojovníčku.


Nano akvárium / krevetkárium

Malé akvárium do objemu 30 litrov. Vhodné predovšetkým pre chov živočíchov žijúcich hlavne na dne: sladkovodné krevetky, raky, slimáky.


Akvárium pre korytnačky

Vodné korytnačky nepotrebujú špeciálne terárium. Postačí bežné akvárium do ktorého je však potrebné zabezpečiť ostrovček pre korytnačky.





Aký tvar akvária zvoliť

Klasické rovné akvárium má pravouhlý tvar, ktorý je pre rybičky najvhodnejší. Majú v ňom dostatok priestoru na pohyb a dá sa ľahko kamkoľvek umiestniť.


Okrúhle akvárium jedná sa o malé akvarijné gule s veľkosťou do 30 l. Nie je veľmi vhodné pre chov akváriových rybičiek okrem sladkovodných kreviet a betta bojovníc, ktoré nie sú náročné na priestor a chov. Rybičkám sa v ňom mení vnímanie priestoru a horšie sa im orientuje. Okrúhle akvária sa preto skôr hodia ako dizajnové prvky s vodnými rastlinami.


Vypuklé panoramatické akvárium má zaoblenú prednú stenu a umožňuje pozorovať rybičky z rôznych smerov. Jediným mínusom je mierne deformovaný pohľad vďaka zaoblenému prednému sklu.


Rohové akvárium môže byť s rovnou alebo vypuknutou prednou stenou spravidla o objeme min. 180 litrov. Šetrí priestor a umiestňuje sa do rohu miestnosti. Nevýhodou je zložitejšie riešenie osvetlenia a niekedy je potrebné ho zložiť z viacerých kusov svetiel.





Veľkosť a objem akvária

Veľkosť a objem akvária závisí od počtu a druhu chovaných rybičiek. Netreba zabúdať, že aj doplnky a dekorácie ako štrk, piesok, kamene, rastliny znížia výsledný čistý objem akvária. Ideálne je akvárium s objem 50 – 120 litrov. Výška akvária by nemala mať väčší rozmer než jeho hĺbka. U širších nádrží je oveľa lepšie a ľahšie založenie dna, pretože poskytuje väčšiu plochu. U príliš vysokých akvárií, kedy je výška hladiny 60-70 cm, nastávajú problémy s jeho údržbou a tiež je problematické zabezpečenie optimálnej intenzity svietenia.

Niektorí výrobcovia uvádzajú rozmery akvárií v centimetroch a niektorí objem v litroch. Môžete si objem prepočítať podľa vzorca :

šírka (cm) x výška (cm) x hĺbka (cm) / 1000





Umiestnenie akvária

Správne umiestnenie akvária zohráva dôležitú úlohu. Akvárium by ste nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu napr. pod okno. Priame slnečné žiarenie podporuje tvorbu rias a prehrieva vodu. Akvárium môžete umiestniť do kúta alebo na bočnú stenu miestnosti. Rybičky majú radšej tmavšie a menej rušné miesta. Umelým osvetlením zabezpečíte prísun svetla.

Akvárium umiestnite na pevný a rovný podklad, ktorý zvládne aj väčšiu záťaž. Nezabudnite položiť mäkkú podložku pod akvárium, ktorá vyrovná prípadné nerovnosti a zabráni jeho prasknutiu.Naplnené akvárium totiž váži oveľa viac, ako by sa mohlo zdať. 1l vody sa rovná približne 1kg a taktiež samostatné akvárium je väčšinou pevné a ťažké. Ak si kúpite kompletný set akvária so skrinkou, výrobca zaručuje jeho stabilitu aj po naplnení.







Príslušenstvo k akváriám


Filtrácia

Udžiava čistotu a kvalitu vody. Slúži na odstránenie voľne plávajúcich nečistôt a odbúranie škodlivých látok. Neznamená to však, že filtrácia urobí všetko za vás a o akvárium sa nebudete musieť starať a čistiť ho.

Mechanická filtrácia odstráni z vášho akvária drobné častice alebo nečistoty, ktoré sa zachytávajú na zrnitom filtri. Avšak pozor treba dávať na to, že filtrácia neodstráni už rozptýlené látky vo vode. Filter je taktiež potrebné často čistiť.

Biologická filtrácia sa uskutočňuje pomocou nitrifikačných baktérií, ktoré sa nachádzajú vo vnútri filtra. Filtrácia odbúrava v akváriu nadmerný dusík, a tak sa predchádza tomu, aby sa rybičky v akváriu zadusili.


Vykurovanie akvária

Vykurovanie je dôležité pre udržanie optimálnej teploty vody v rozmedzí 22 až 26 °C. Docieliť stálu teplotu vody vám pomôžu ponorné elektrické ohrievače s termostatom, kde jednoducho nastavíte požadovanú teplotu. Rozhodne si nezabudnite kúpiť aj teplomer, ktorý je určený pre akvária a budete tak teplotu presne kontrolovať. Počas leta môžete ohrievanie akvária vypnúť.


Osvetlenie akvária

Osvetlenie zabezpečí dostatočný prísun svetla, rybičky potrebujú osvetlenie minimálne 10 až 12 hodín denne. Niektoré akvária majú svetlo zabudované priamo vo veku. Ak si ale kúpite akvárium, ktoré osvetlenie neobsahuje, najvhodnejšou voľbou je zakúpiť podlhovastú žiarivku s výkonom maximálne 1 W /1 liter vody. Žiarivka musí byť ale určená priamo do akvária, aby mala vhodné spektrum osvetlenia pre rastliny aj ryby.

Odkaľovací zvon sa používa na vyčistenie piesku, s jeho pomocou sa piesok zvíri a nečistoty z neho sa dostanú ľahko von.


UV sterilizátor účinne zabraňuje vzniku bakteriálnych a plesňových ochorení, potláča vznik rias a silíc v akváriu.






Dekorácie

Interiér akvária môžete podľa svojej fantázie doplniť najrôznejšími dekoráciami, ako sú kamene, korene, drevá a koraly. Okrem estetickej funkcie poskytujú dekorácie rybám potrebný úkryt. Vzhľad môžete ďalej spestriť pozadiami nalepenými na zadnú časť skla pripomínajúcimi podmorskú krajinu.






Výber rybičiek

Výber správnej rybky by sa určite nemal podceniť. Niektoré druhy rýb sú menej náročné na starostlivosť a vhodnejšie pre začiatočníkov ako napríklad ryby bojovnice či krevety kantonské, ktorým stačia aj menšie akvária. Ak však chcete rýb viac, dôležité je zvážiť aj to, či chcete v akváriu rybičky rovnakého alebo rozdielneho druhu. V prípade, že uvažuje nad rybkami, ktoré sú náchylné na choroby a hrozí im riziko napadnutia ostatnými druhmi, zvoľte si druhové akvárium.Pri výbere rýb nepozerajte len na ich výzor či zaujímavé sfarbenie, ale sa radšej opýtajte predajcov v obchode či spolu rôzne druhy budú vychádzať alebo či potrebujú väčšiu starostlivosť. Taktiež si dajte pozor na to, aby ste nekúpili príliš veľa rýb do malého akvária.


TIP : Správne množstvo rybičiek, ktoré je vhodné chovať v akváriu orientačne odhadnete tak, že na jednu rybu budete počítať 2 l vody. Veľmi dôležitá je tiež veľkosť rýb.






Údržba akvária

Pravidelná údržba a starostlivosť o vaše akvárium vám zabezpečí pekné a čisté akvárium a potrebné dobré podmienky pre rybičky a rastliny, ktoré sa v akváriu nachádzajú. Čistenie akvária spočíva vo vyčistení filtra a ďalších zariadení, výmene vody a odstránení nahromadeného odpadu. Dôkladnejšie čistenie a výmena vody sa odporúča každých 10-14 dní. Raz za mesiac je potrebné odstrániť výkaly a zvyšky potravy, ktoré sa nachádzajú na dne akvária. Vyčistiť a odstrániť ich môžete pomocou odkaľovacieho zvona a hadice.






Testy a úprava vody

Pomocou testovacích prúžkov rýchlo overíte kvalitu vody. Presnejšími kvapkovými testami zmeriate aj pH a tvrdosť vody.






Cena akvária

Cena sa môže pohybovať od niekoľkých desiatok eur až po tisíce. Záleží len na vás, koľko do svojho nového koníčku chcete investovať. Na cenu má samozrejme vplyv aj to, či sa jedná o sladkovodné, alebo oveľa drahšie morské akvárium. Pred nákupom si pripravte si podrobný rozpočet. Aký typ akvária chcete, aké vybavenie potrebujete a koľkými rybami a rastlinami ho osadíte.





Príslušenstvo pre akváriá

  • Akvarijná technika

  • Akvarijná chémia

  • Krmivo pre rybičky

  • Potreby na čistenie akvária

  • Testy akvarijnej vody

  • Dekorácie a doplnky

  • Skrinky a podstavce pod akváriá

09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore