Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom kalového čerpadla

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kalové čerpadlá


Kalové čerpadlo je určené na odčerpávanie znečistenej vody. V prípade ak potrebujete odčerpať nádrže, septiky či zo zatopenej pivnice, zo znečistenej studne, prípadne "len" na vytiahnutie špinavej vody zo záhradného jazierka, bazéna počas jarnej údržby, tak kalové čerpadlo je pre vás v podstate nevyhnutnosť.Predtým, ako si vyberiete kalové čerpadlo, si najskôr odpovedzte na niekoľko otázok. Čo ním chcete odčerpávať, ako hlboko, koľko tekutiny je potrebné odčerpať a ako často. Cena modelov kalových čerpadiel je priamo úmerná ich kvalite a výkonu.






Typy kalových čerpadiel podľa umiestnenia


Povrchové kalové čerpadlá

Povrchové kalové čerpadlá je potrebné umiestniť na suché miesto – vždy nad hladinu odčerpávanej vody/kalu. Najzaujímavejším parametrom je v tomto prípade maximálna sacia hĺbka. Udáva, z akej hĺbky dokáže telo čerpadla odčerpávať vodu. V prípade kalových čerpadiel ide v priemere o hĺbku 6 – 10 m. Využitie majú najmä pri odčerpávaní vody z bazéna, jazierka, studne, či zaplavenej pivnice.


Ponorné kalové čerpadlá

Konštrukcia ponorných kalových čerpadiel dovoľuje ich umiestnenie priamo do kalu, septiku, či inak znečistenej vody. V ideálnom prípade až na samé dno žumpy alebo jamy. Najväčšiu pozornosť venujte maximálnej ponornej hĺbke – hovorí o tom, do akej hĺbky môžete ponoriť telo čerpadla bez rizika jeho poškodenia alebo oslabenia výkonu. S výtlakom si nemusíte robiť starosti. Je jasné, že čerpadlo dokáže kal vytlačiť podstatne vyššie, ako je ponorené. Ide o praktické riešenie vhodné do náročnejších podmienok.Ponorné čerpadlá majú vyšší výkon, jednoduchšie ovládanie aj rôznorodejšie využitie.





Typ čerpadla podľa využitia

Na odpadovú vodu bez fekálií

  • rozmerovo menší typ čerpadiel

  • určené na občasné použitie

  • nasajú vodu s nečistotami do 5 - 10 mm

  • vo väčšine prípadov majú plavák, ktorý pri poklese vody bezpečne vypne čerpadlo


Na splaškovú vodu s fekáliami

  • špeciálne kalové čerpadlá na septik

  • robustnejšia konštrukcia z ocele alebo liatiny

  • nasajú vodu s nečistotami o priemere 35 - 45 mm i viac

  • zabudovaná ochrana proti preťaženiu


Kalové čerpadlo s drvičom - rezacím nožom

  • profesionálny typ čerpadiel

  • okrem klasickej konštrukcie majú aj rezací nôž

  • rezací nôž dokáže rozdrviť nečistoty a uľahčuje tak bezproblémové nasatie






Druh motora

  • Elektromotor - nízka hlučnosť, ľahká manipulácia a nízke prevádzkové náklady. K svojej prevádzke však potrebujú elektrickú energiu a sú obmedzené dĺžkou sieťového kábla.

  • Spaľovací motor - používajú sa najmä tam, kde nie je prístup k elektrickej sieti, jediné čo je potrebné pre ich prevádzku je palivo. Tento typ čerpadla s lepšou mobilitou, vysokým prietokom vody využijete napríklad na chate alebo záhrade.





Čerpací výkon - prietok vody

Čerpací výkon sa líši od každého typu kalového čerpadla a pohybuje sa v rozmedzí od 7-tisíc až po 30-tisíc litrov za hodinu. Je to objem tekutiny, ktorú čerpadlo odsaje za hodinu.

Čerpací výkon klesá s výškou výtlaku a maximálny prietok sa dá dosiahnuť iba pri minimálnej výške výtlaku – iba v prípade, že je čerpadlo ponorené tesne pod hladinu. Aj z toho dôvodu je základný čerpací výkon dimenzovaný do nadštandardných hodnôt.






Ponorná hĺbka

V prenosných aj stacionárnych (zabudovaných) kalových čerpadlách je potom veľmi dôležitým parametrom ponorná hĺbka, ktorá definuje predpokladanú hĺbku nádrže či záchytného objektu. Tá sa môže pohybovať od približne 5m až do veľkých hĺbok presahujúcich 30m. Pri väčších objektoch sa zaobstarávajú čerpadlá s ponorom medzi medzi 15 a 20 metrov..






Výtlak kalového čerpadla

Udáva maximálnu výšku, do akej dokáže čerpadlo vytlačiť odčerpávanú vodu alebo kal. Pri kalových čerpadlách je maximálny výtlak nižší ako výtlak klasického vodného čerpadla. Priemerne sa pohybuje na hodnote 10 -25 metrov. Profesionálne modely majú výtlak až do 30 metrov.






Priechodnosť nečistôt a pevných častíc

Pri výbere je dobré prihliadnuť aj na priechodnosť nečistôt - na to, aký môže byť ich maximálny priemer, aby čerpadlom bez ťažkostí prešli. Hovorí o schopnosti čerpadla poradiť si pieskom, štrkom, bahnom, biologickým odpadom aj mechanickými nečistotami. Pri základných modeloch dosahuje hodnotu 5 mm, pri najlepších to môže byť aj 30 - 50 mm.

Profesionálne riešenie, medzi ktoré patria kalové čerpadlo s drvičom, má okrem klasickej konštrukcie tiež rezací nôž. Ten jednotlivé nečistoty nadrvia na menšie a uľahčí ich nasatie a docieli toho, že prejdú aj zdanlivo väčšie, alebo dlhší tiahle kusy.






Tlakový spínač

Slúži na ochranu čerpadla, stráži hladinu vody a podľa toho čerpadlo uvedie do prevádzky, alebo vypne. Pokročilejší modely môžu ponúknuť plavák, ktorý je možné nastaviť s ohľadom na to, na akých konkrétnych hodnotách hladiny vody má spínať a na ktorých následne vypínať.





Konštrukcia a použité materiály

Kvalita čerpadla je daná aj jeho konštrukčným prevedením a rastie s kvalitou použitých materiálov. Základné modely, určené na menej frekventované používanie, kombinujú plast a kov. Tie, ktoré sú viac vystavené tlaku vody vo väčších hĺbkach či chemickému zloženiu kalu, sú vyrobené z odolnej nehrdzavejúcej ocele alebo špeciálnej hliníkovej liatiny.

TIP : Životnosť vášho kalového čerpadla potom ovplyvňuje aj kvalita hriadeľa a vodotesné tesnenie (uhlíkovo keramické alebo uhlíkovo kremíkové) medzi elektromotorom a čerpadlom.





Chladenie čerpadla

Chladenie čerpacou tekutinou - ak má čerpadlo vývod pre hadicu v hornej časti. Nevadí mu, ak je ponorené v čerpanej kvapaline, využijete ho ak potrebujete vyčerpať kvapalinu po minimálnu hladinu.


Chladenie plášťom - ak sa spojka nachádza v dolnej časti čerpadla, to môžeme využiť ak sa čerpadlo bude nachádzať v horizontálnej polohe alebo pri jeho ponorení v kvapaline





Ako predĺžiť životnosť čerpadla

Rešpektujte pokyny v návode na používanie a nesnažte sa čerpadlo hnať do krajných výkonových hodnôt. Hoci by malo zvládnuť aj zaťaženie, prispievate k jeho rýchlejšiemu opotrebovaniu. Ak napríklad potrebujete odčerpávanie z hĺbky 8 m, pátrajte po čerpadle, u ktorého je maximálna sacia/ponorná hĺbka o niečo vyššia.


  • dodržujte predpísané priemery prietokov pre sanie alebo vytláčanie

  • bežné čerpadlo nenechávajte pustené príliš dlho, aby nedošlo k jeho prehriatiu

  • prevádzka na sucho, voda totiž chladí motor, ktorý sa inak prehrieva a ničí

  • mráz – dokáže totiž doslova roztrhnúť či zdeformovať hydraulické časti čerpadla

  • zrnká piesku, íl, alebo inak abrazívne častice (samozrejme platí pre klasické vodné čerpadlá)

  • zmenšovanie priemeru sacieho a/alebo výtlačného potrubia pod prípustnú mieru (prietok možno škrtiť iba do 1/8 maximálneho prietoku, inak hrozí prehriatie čerpadla aj motora)

  • ponorenie čerpadla pod maximálnu hĺbku ponoru – čerpadlo neponárajte hlbšie ako je povolené, tlak vody na tesniace prvky môže spôsobiť zaplavenie motora

  • priebežne kontrolujte filtre a a v prípade potreby ich vyčistite

  • počas zimy si dajte záležať na dôkladnom očistení a osušení čerpadla. Voda sa po zamrznutí rozpína a útroby čerpadla môže vážne poškodiť.






Cena kalových čerpadiel

Koľko investovať do čerpadla, ktoré potrebujete ako zálohu? Akú sumu zaplatiť za čerpadlo, ktoré bude mať pravidelné využitie na viacerých miestach? Tri cenové hladiny približujú základné rozdiely:

Kalové čerpadlá do 50 €

Za kalové čerpadlo nemusíte zaplatiť celý “majland” a šikovnú výbavu nájdete už v cene do 50 €, dokonca aj niekoľko kusov najpredávanejších kalových čerpadiel značiek Fieldmann, GÜDE a Hecht. Ide o ľahké, kompaktné elektrické modely kombinujúce plast s kovom. Parametre vôbec nie sú zlé – maximálna ponorná hĺbka do 8 m, výtlak do 10 m a max. prietok od cca. 5000 l/h a viac. Vhodné pre občasné, menej náročné používanie.

Kalové čerpadlá do 150 €

Podstatne lepšiu výbavu, zvyčajne postačujúcu pre bežné potreby domácnosti, nájdete v cene od 50 – 150 €. Kvalita spracovania a použité materiály sú na vyššej úrovni. Nechýbajú bezpečnostné prvky, ktoré chránia motor, celokovové prevedenie a zaujímavá výbava v podobe plaváka, drviča, sekacích nožov a pod. Max. priemer častíc dosahuje až 35 mm. Ak hľadáte kvalitné kalové čerpadlo na fekálie, poobzerajte sa práve v tejto kategórii.

Kalové čerpadlá od 150 €

Všetky parametre a kvality rastú smerom hore. Ak potrebujete čerpadlo, ktoré pokorí aj ťažké výzvy a viete, že u vás doma/pri práci/na stavbe/na pozemku bude mať pravidelné využitie, nebojte sa investovať. Za svoje peniaze dostanete silný prístroj, ktorý disponuje špičkovými vlastnosťami a svoju úlohu vykoná v podstatne kratšom čase, ako jeho lacnejší “kolegovia”.

Kalové čerpadlá nad 300 €

Prístroje v tejto cenovej kategórii sú vhodné na profesionálne použitie. Čerpadlo využijete nielen doma, ale svoje uplatnenie nájde aj vo fabrikách, rôznych firmách a jednoducho všade tam, kde prišlo k veľkému znečisteniu, ktoré je nutné čo najskôr odčerpať.



03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore